Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


49 ezres civil képarchívum sikere vs. közgyűjteményi cselekvésképtelenség?

Az 5 éve indult Fortepanon jelenleg mintegy 49 ezer régi kép között lehet böngészni, az archívum alapját az a nagyjából 5 ezer felvétel adta, amelyek a két alapító. Tamási Miklós és Szepessy Ákos 25 év alatt, jórészt lomtalanításokon szedett össze. A kizárólag magánadakozásokból működő oldal népszerűsége folyamatosan nő, a kezdetben csak 'családi képekből' (nagyszülők elfeledett albumjaitól lelkes amatőrök művészi megnyilvánulásáig) építkező alapítók figyelme nemrég fordult az intézetek, múzeumok mélyén megbúvó fényképek felé. A közgyűjtemények azonban jellemzően nem igénylik a Fortepan 'szolgáltatását': hol a jogszabályok, hol elvi megfontolások miatt zárkóznak el az együttműködéstől. Az utóbbi például azt jelenti, hogy a képfelhasználásnak ezt a kontrollálhatatlan módját 'herdálásnak' tartják. Míg ugyanis a Fortepanról a képek ingyenesen letölthetők, forrásmegjelöléssel újrafelhasználhatók, a közgyűjteményi fotótárakban, beleértve az MTI-ét is, még a szerzői joggal nem rendelkező képek sem ilyenek.
Ellenérvként az szokás felhozni, hogy a Budapesti Városépítési Tervező Vállalat (Buváti) 40 ezer darabos -- az Uvatervhez hasonló, a városképi változásokat dokumentáló -- fotógyűjteményéből, amely egy ajándékozási szerződéssel került 1996-ban a Budapesti Történeti Múzeumba, ma online semmi sem látható. Nyitottak viszont az egyházi és egyetemi levéltárak, a közelmúltban például a Semmelweis Egyetem anyagát digitalizálták.

Régebbi hírforrás(ok): Nagy szakadék tátong a felhasználók és a közgyűjtemények 'kereslet-kínálata' között I. link Fortepan -- Amatőr fotógyűjtemény a weben link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról