Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

4 lépés a pszichológiai biztonsághoz - ha teljesítményt akarsz; 2.

Előző rész: link . További lépések az "Ösztönözd együttműködésre, kötődésre a csapatokat a napi feladatok során!" után:

2. Legyen alapértelmezett a hibákból való tanulás.
E "tanulási viselkedés" lehet, hogy olyan egyszerű is, mint egy egyeztetés annak megértésére, és a tanulságok begyűjtésére, hogy miért romlott el valami.

A tanulási magatartások általában belátáson múlnak, erőfeszítést igényelnek és [hatalomkultúrában pl. felelősség hajhászása esetén - szerk.] akár kellemetlenek is lehetnek, személyes kockázatot jelentenek. A segítségkérés is tanulási magatartás. Kínos lehet tudatlanságunk bevallása, de megnöveljük általa a jobb megoldás esélyét - mondja Edmondson. Pl. egy innováció előtt álló kórház, amely a hibák csökkentése előtt előbb megnevezi azokat.

3. Biztosítsd, hogy minden ember mérvadónak érezze magát. Edmondson a munkafolyamatokkal foglalkozva jött rá a szervezeti kultúra fontosságára, hogy a sikerek mögött elkötelezett dolgozók állnak. "Korábban azt kérdeztük: Hogyan végezzük el a munkát? Ma ugyanilyen fontos kérdés: Hogy vannak az emberek? A kutatás szerint pedig a pszichológiai biztonság jó előrejelzője az eredményesebb munkának".
A kutatói tapasztalat: nagyobb a pszichológiai biztonság, ha az emberek hitelesnek érzik magukat. Így a munkatársak kevésbé stresszesek és feszültek. A befogadottság érzése különösen a történelmileg marginalizálódott munkatársak esetén számottevő.

4. Alázattal és nyitottan szólj a dolgokba - a pszichésen biztos vezetők nem félnek sebezhetőek lenni.
"Röviden: egyértelműen ismerjük el mások tevékenységét. Mondjuk: 'Minden ötletedre szükség van', vagy: 'Ez igen nagy kihívás. Kérem, szólj azonnal, ha úgy látod, hogy valamit rosszul csinálok'. Folyamatosan kérj visszajelzéseket, egyúttal jelezve, hogy miért érdekes számodra a munkatársak véleménye" - mondja Edmondson. Tedd biztonságossá a munkatársak véleménynyilvánítása mellett egyúttal a kérdésfeltevést is. Érezzék, hogy biztonságosan szólalhatnak meg.

Végül: a jó vezetők nem haragszanak meg, ha a válasz nem az, amit hallani akarnak. "Ne lődd le a hírnököt. Egy változékony, bizonytalan, összetett világban mindig lesznek rossz hírek. Ha nincs rossz hír, emlékeztesd magad: nem arról van szó, hogy nincs. Sokkal inkább az a helyzet, hogy éppen nem hallasz róluk" - mondja Edmondson. (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról