Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

4 lépés a pszichológiai biztonsághoz - ha teljesítményt akarsz; 1.

A Harvard Business School professzora, Amy C. Edmondson a "csapat pszichológiai biztonsága" kifejezéssel írja le azt az őszinte munkakörnyezetet, ahol az alkalmazottak a megtorlástól való félelem nélkül beszélhetnek, ahol pszichésen biztonságban érzik magukat, fel vannak hatalmazva a visszajelzésre és kockázatvállalásra, ami jobb csapatteljesítményhez vezet. Egy bizonytalan, egymásra utalt világban ugyanis nem lehet eredményesen irányítani félelem által, mert se nem motivál, se pedig hoz magas teljesítményt.

Egy kísérletben kórházi dolgozók ilyen biztonságos környezetben őszintén jelentették a hibákat (és tanultak belőlük), egy későbbi felmérésben pedig már jól érezték magukat a munka és a magánélet határainak felállítása során. Amikor a dolgozók némák maradtak, mert nem érezték magukat biztonságban vagy alulértékelték, katasztrófa következett be: Andrew Cuomo New York-i kormányzó kormányának látványos összeomlására, miután kiderült, hogy az emberek titkolják az idősek otthonában elhunytak számát, hogy csökkentsék a járvány áldozatainak számát.

Harvardi szerzők szerint négy lépés tehetnek a vezetők alkalmazottaik pszichológiai biztonságáért, növelve a csapat teljesítményét és a munkakultúrát:

1. Ösztönözd együttműködésre, kötődésre a csapatokat a napi feladatok során! - Nehéz hatékonynak lenni tudásmegosztás, csapatmunka és közös döntéshozatal nélkül, mert éppen ezek követelik meg az interperszonális könnyedséget. A magukat pszichésen biztonságban érző emberek eredményesebbek a csapatban, mert az információmegosztás által jobban átlátják a feladatot. Maga a a tevékenység (közös munka) is visszacsatolás, mely összeköti a csapatot, és elősegíti a pszichológiai biztonság feltételeinek megteremtését.

"Ma a legtöbb munkát a bizonytalanság és az egymásrautaltság a jellemzi. Ezért, ha nem vagyunk őszinték, szükség esetén nem kérünk segítséget, nem szólunk a hibákról, nem fogjuk tudni elvégezni a dolgokat" - magyarázza Edmondson. Ugyanis nagyon kevés munkát végeznek egyedül. És egy olyan világban, ahol terjed a távmunka, a csapattagok távol vannak egymástól, a bizalom és a bajtársiasság még fontosabbá válik.

Tanulmányok kimutatták azt, hogy a pszichésen biztonságos környezet közvetlen hatást gyakorol a teljesítményre, ugyanis arra ösztönzi a dolgozókat, hogy tanuljanak a hibáikból, illetve a pszichésen biztonságos munkahely átlagon felül javította a kisebbségek eredményeit és teljesítményét. (ref.: MG) (folyt. köv.)

Régebbi hírforrás(ok): Csak a mi döntésünk, hogy számon tartjuk-e a könyvtárosok / használóink elégedettségét, boldogságát link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról