Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

4 szlovén egyetem konzorciuma a nyílt hozzáférésre

A tanulmány a nyílt hozzáférés infrastruktúrájának technikai hátterét mutatja be Szlovéniában. Az infrastruktúrát négy intézményi repozitórium és az ezek tartalmát begyűjtő nemzeti portál alkotja azzal a céllal, hogy közös keresőgépet nyújtson, hasonló dokumentumok ajánlását és hasonló szövegek felismerését biztosítsa. A projekt során kidolgozták a szükséges jogi hátteret, zárótanulmányok, tudományos kiadványok és kutatási adatok kötelező beadásának folyamatát, valamint az intézményi repozitóriumok és a nemzeti portál között adatcsere és a hasonló szövegek felismerésének folyamatait. A konzorciumot négy szlovén egyetem alkotja, amelyek méretükben, szervezetükben és munkafolyamataikban jelentősen különböznek egymástól. Azt feltételezték, hogy pontosan ugyanazt a jogi hátteret és szoftvert alkalmazhatják a négy repozitóriumnál, de végül kiderült, hogy a teljes egységesítés a különbségek miatt nem megoldható.
A nyílt hozzáférés nemzeti infrastruktúrája javítani fogja a szlovén kutatási intézmények láthatóságát, támogatja az alapítók nyílt hozzáférés iránti elkötelezettségét. A létrehozott infrastruktúra lehetővé teszi a szlovén kutatók által közzétett, lektorált tudományos publikáció 80%-ának elhelyezését és megőrzését. Ugyanakkor teljes szöveggel elérhetővé vált a szlovén felsőoktatási intézményekben készült záródolgozatok többsége. (A nyílt hozzáférés infrastruktúrájának megteremtése Szlovéniában: technikai szempontok; autoref.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról