Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

5.000 tagja van a Könyvtárosok Facebook-csoportnak

A legrégebbi és legnagyobb könyvtárszakmai csoport. Független, nem kell tekintettel lennie szakmai lobbikra. A moderátorok kezdeti száma (nevek: Füzessy Károly, Németh Márton, Tóth Béla, Tóth Péter, W. Kovács Ágnes) mára háromra csökkent: W. Kovács Ágnes, Németh Márton, Mikulás Gábor. Kb. egy éve a csoporttagság feltétele a csoportszabályok elfogadása. Sajnos ezt többen - feltehetően figyelmetlenségből - elmulasztják, így a moderátorok törlik a jelentkezésüket. A szabályok:

1. Tagok: A csoport olvasói a könyvtárszakmai közösség tagjai, így könyvtárad használóinak ne itt üzenj.
2. Könyvtárakkal, könyvtári tevékenységekkel (szolgáltatás, technológia, menedzsment, munkaügy stb.) kapcsolatos, vagy szakmai kapcsolatba hozható tartalmakat osszál meg.
3. Nem ide való témák 1.: A 2. ponton kívüli tartalmak; szépirodalmat, könyvet és szolgáltatást ismertető bejegyzések, könyvtárosok nem könyvtári dolgai, könyvtárközi kérések... Töröljük: vírustagadás, maszkviselés-ellenzés.
4. Nem ide való témák 2.: Ha mégis ilyen tartalmat szeretnél megosztani, vagy bizonytalan vagy, hogy megfelelő-e a téma, akkor fejtsd ki röviden, hogyan kapcsolódik a téma a szakmához.
5. Kommunikáció: Legyél udvarias! Kerüld a nem szakmai politizálást, illetve a trágár kifejezéseket. Ha mégis ilyet írsz, töröljük.
6. Bejegyzés írása előtt tájékozódj: Ellenőrizd, hogy a megosztani kívánt tartalmat az utóbbi időben más nem posztolta-e már itt. A többször megosztott tartalmakat töröljük, a legelső posztoló bejegyzését tartjuk meg.
7. Idegen nyelvű tartalmak megosztása: Fordítsd le a megosztott tartalom címét vagy lényeges gondolatait. Így sokkal több embert érhetsz el, és többen tudnak reagálni rá.
8. Reklám: A bevételszerzés célú termék, szolgáltatás kommunikálása könnyen visszaüt. Mellőzd a csoportban. A reklámanyagokat töröljük.
9. Könyvtári rendezvények: Úgy számolj be, hogy a szakmai tanulságokat, érdekességeket is megosztod. Ehhez érdemes néhány(!), válogatott(!) fotót is mellékelni, hogy még érdekesebb legyen mások számára.

Az eddigi tapasztalat szerint a moderátorok a politika nem megfelelő tálalása és a téma minősége miatt törölnek leginkább bejegyzést, kommentet, vagy 3. alkalomra tagságot.
Úgy tűnik, hogy a Könyvtárosok, mint a legnagyobb hazai könyvtárosi fórum, egyben a legfrissebb, és a legváltozatosabb szakmai tartalmakkal áll elő.
Emellett elgondolkodtató, hogy igazi mély, szakmai eszmecseréknek nincs fóruma Magyarországon. Ennek oka feltehetően a merev hierarchiák információvisszatartása, illetve a könyvtárosok félelme a kényesebb, vagy annak gondolt információ megosztásától. (MG)

Hírforrás: KIT-összeállítás
2020. november 26.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=5.000_tagja_van_a_konyvtarosok_facebook-csoportnak
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról