Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

50 éves a felsőőri magyar könyvtár (UMIZ)

A felsőőri intézmény link média és információs központ, könyvtár és levéltár is. Kelemen László igazgató számolt be a múltról és a jelenről az ORF-nek:

Történeti szakirodalom állományuk mintegy 27 ezer tételes. A legrégebbi dokumentumok 18. századiak. A könyvgyűjteményt naplók, levelek, elbeszélések egészítik ki. Helytörténeti, tudományos és óvodapedagógia témájúak, hangoskönyvek is helyet kapnak. Az intézmény kiadói tevékenységgel is foglalkozik, az ily módon napvilágot látott könyvek kétnyelvűek. Mostanában jelent meg a színjátszóegyesület 40 éves múltjáról 200 képet tartalmazó könyvük. Előkészületben egy füveskönyv, illetve az Erdődy grófok által alapított első áramszolgáltató története.

A nyelvtörténeti gyűjtemény és az ehhez kapcsolódó tudományos munka is jelentős, 17. századi eredetű nyelvjárást beszél a nyugdíjas generáció egy része még, de kihalófélben van. Kihelyezett MTA kutatócsoport tárja fel ennek sajátosságait.
Nagy hagyománnyal bíró, belső önkormányzattal rendelkező helyi közösség hagyományaira építenek. Fontos céljuk az előítéletek oszlatása is a többségi-kisebbségi viszonyrendszerben.
Több doktori értekezés is készült a levéltári és a könyvtári anyagokból. A gyarapodási lehetőséget az intézménynek helyet adó 150 éves épület tetőtere korlátozza. Intenzíven selejteznek, frissítve az állományt. Nagyon megválogatják, milyen könyvtári, levéltári örökséget vesznek át.
Az intézmény gyakran tart közös rendezvényeket a Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtárral. Standot állítottak a Savaria karneválon, mesekönyv mozikat szerveznek. (A burgenlandi iskolákban elegendő iskolai létszám esetén értettségiig lehet magyarul tanulni. A felsőőri magyar-horvát-német háromnyelvű gimnáziumba sokan járnak át Szombathely környékéről is tanulni, tanítani.)

Az intézmény vezetője gyakorlatilag mindenes: könyvtáros, levéltáros, néprajzos, történész, programozó szakember.
A forrással kapcsolatos érdekesség, hogy a link oldalon találhatók a bécsi, burgenlandi magyar hírek, műsorok. Voltaképpen majdhogynem a felszámolt nyugatmagyarországi közszolgálati média funkcióját is betölti. Kőszegi soproni történésekről is hírt adnak. A visszanézhető és visszahallgatható rádió és tv adások mellett immár podcastekkel is jelentkeznek az ORF kismartoni stúdiójából. (ref.: Németh Márton)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról