Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

5 éves az Oodi - 2. Teljesítmény és annak megünneplése

Az irodalom és a partnerségek háza: az Oodi nemcsak Helsinki leglátogatottabb könyvtára lett, hanem a legtöbbet kölcsönző könyvtár is. Idén az Oodi valamivel több mint 473 000 kölcsönzést könyvelt el, ami a Helsinki Városi Könyvtár összes kölcsönzésének közel 10%-a. Az Oodi az irodalom háza, amit rendezvényei is tükröznek: idén több mint 170 irodalmi témájú rendezvénynek adott otthont az Oodi, amelyen több mint 9000 ember vett részt. 2022-ben az Oodi elindította az éves Oodi Book Fest-et, és idén a könyvtár átadta az első év Oodi költője díjat.

"Az Oodi küldetésévé tette, hogy a finn közkönyvtárak innovációs könyvtáraként szolgáljon. Ez azt jelenti, hogy minden év más az Oodi számára, hiszen folyamatosan fejlesztjük szolgáltatásainkat. A leghatékonyabbnak bizonyuló kísérleti projekteket Helsinkiben vagy Finnországban más könyvtárakban is megismétlik" - magyarázza Anna-Maria Soininvaara igazgató.

Míg az ALA Architects által tervezett épület kiváló környezetet biztosít a könyvtár működéséhez, az Oodit az emberek készítik. Az Oodi munkatársai önirányító csapatokban dolgoznak, amelyek agilis megközelítéssel fejlesztik a szolgáltatásokat, miközben meghallgatják az ügyfelek igényeit. A partnerségek az Oodi szerves részét képezik, a könyvtár szorosan együttműködik többek között irodalmi és kulturális szereplőkkel, civil szervezetekkel. A könyvtár épületében található még a Nemzeti Audiovizuális Intézet Kino Regina mozija, egy ifjúsági tér, a Playground Loru, a Helsinki-info, a Food & Co étterem, az Oodi és az EU@Oodi, amely az EU-ról nyújt információkat.

"Az Oodinál fontosnak tartjuk az együttműködést, a mások meghallgatását és a saját megértésének növelését. Merem állítani, hogy az Oodi naponta mindenkinek kínál valami újat; élményt vagy inspiráló találkozásokat" - összegzi Soininvaara.

Jubileumi program - Oodi ötödik évfordulóját változatos programmal ünneplik december 5-én, kedden 14:00 órától. Az ünneplés 14:00-kor kezdődik az EU@Oodi tortával a földszinten. A Schlager Orchestra Vallilan Tango 15:00 és 16:30-kor ad majd táncolnivalót a résztvevőknek Maijansaliban, az 1. emeleten. Lilli Pii bohóc 17.00-kor és 18.00-kor az Oodi harmadik emeletén található gyerekrészlegben rendez vidám műsort gyermekes családok számára. A Városi Műhely nyílt napot tart, ahol lehetőség nyílik UV-nyomtató és nagyformátumú nyomtató kipróbálására, valamint a fotó- és zenestúdiók felfedezésére.

A jubileumi nap irodalmi programja az Oodit használók kedvenc könyveibe néz bele. A harmadik emeleti Könyvmennyországban Helsinki polgármestere, Juhana Vartiainen, Nelli Orell YouTuber, a POC könyvklub alapítói, Aracelis Correa és Téri Zambrano, valamint Philip Teir író beszél majd kedvenc könyveiről. A beszélgetéseken szereplő könyvek a vendégek által összeállított könyvkiállításokról kölcsönözhetők. - A rendezvény mindenki számára nyitott. (ford.: MG)

Előző rész: 5_eves_az_oodi_-_1._uzletemberek_kisgyerekesek_diakok_es_hajlektalanok_egyarant_elfernek

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról