Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

5 tipp, hogy ne legyél álhírek szuperterjesztője

Bár a közösségi oldalak egyre több új szabályt hoznak a félrevezető információk visszaszorítására, a Conversation cikke szerint a legjobb védelem továbbra is az önvédelem. A lap ehhez mutat néhány stratégiát.
- Képezd magad
- Legyél tisztában a sebezhetőségeddel (Mindig tartsd fejben, hogy azokban a témákban tudnak a legkönnyebben megvezetni, amelyek valamiféle érzelmet - félelmet, haragot, örömet, irigységet, stb. - váltanak ki belőled. Vagyis légy különösen kritikus minden olyan információval kapcsolatban, amelyek hozzád hasonló nézőpontot képviselő emberektől, csoportokból érkeznek - főleg, ha ezek érzelmileg is megérintenek. Újraosztás előtt mindig nézz utána ezeknek az információknak különböző forrásokban, hátha létezik a témának másfajta magyarázata is.)
- Figyeld a forrást
- Tarts rövid szünetet
- Tedd szóvá, ha hamis infót látsz (Az esetek nagy részében célravezetőbb a személyes megkeresés, mondjuk, egy csetablakban átküldött cáfoló link, rövid kísérőszöveggel. Néha azonban elkerülhetetlen a nyilvános állásfoglalás, például ha egy félrevezető állítás nagy nyilvánosságot kap, és a benne foglaltak veszélyesek lehetnek az emberek egészségére.)
(A további kifejtést ld. a forráslinken.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról