Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

5 trend, amellyel tisztában kell lenniük a felsőoktatási könyvtárosoknak (olvasóink szavazatára)

A felsőoktatási könyvtárak mintha nem változtak volna az elmúlt száz évben. Pedig 5 trendre mindenképp érdemes odafigyelniük:
1. Változik az USA-ban használatos vizsgalap (index). Újabban akár a digitális műveltség, könyvtári konzultáció és a Wikipédia szerkesztés is feltüntethető a felsőoktatásban tanult készségek közt.
2. Könyvtári területen is szerezhető lenne a tanuló tudását egy speciális területen igazoló mini-diploma (microcredential). A MOOC-kurzusokkal szemben ez igazolást is ad, mégsem kötelezi a hallgatókat nagy hitelek felvételére.
3. Az USA-ban is van tandíjmentes felsőoktatás, például a Tennessee's Promise és a New York-i Excelsior program.
4. Sok adatuk van az intézményeknek a hallgatókról és a tanulmányi előmenetelükről. E big data-val elemezhetővé is válnak ezek az adatok. Előrejelzéseket és személyre szabott tantervek készíthetők. A felsőoktatási könyvtárak jobban aggódnak az adatvédelem miatt mint más intézmények. De vannak könyvtárak, amelyek az adatvédelem megsértése nélkül elemzik a hallgatói adatokat.
5. A könyvtárosok a felsőoktatás változásait elősegítő mozgalmak élére állhatnának. Hirdethetnék a nyílt oktatást és a nyilvános adatmegosztást. Partnermegállapodásokat köthetnének például, hogy segítsék a hátrányos helyzetű közép- és középiskolások felsőoktatásba bejutását. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.


interaktiv oktatástechnika portál logo

Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról