Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

650 éves évfordulóját ünnepli az Osztrák Nemzeti Könyvtár

Egész évben számos rendezvénnyel és kiállítással link ünnepli 1368-as alapításának 650. évfordulóját az Osztrák Nemzeti Könyvtár link az idén. November 10-én, két nappal a köztársaság kikiáltásának centenáriuma előtt pedig megnyílik a könyvtár legújabb társintézménye, a Haus der Geschichte Österreich (Ausztria Történetének Háza).
III. Albrecht Habsburg herceg egy aranyfestékkel kalligrafált és illusztrált kéziratos könyv elkészítését rendelte meg az Újszövetség négy evangéliumáról Johannes von Troppautól. A prágai mester 1368-ban fejezte be a borítóján sugárzó Napot, belső tábláin 12, gazdagon színezett, képes ábrázolást felsorakoztató kötetet. Ennek használatbavételétől számítják az Osztrák Nemzeti Könyvtár működésének kezdetét.
A jubileumi év fő rendezvénye A tudás kincsestára címmel a Prunksaalban, azaz a díszteremben látható. A terem VI. Károly császár 1723-1726 között, barokk stílusban épített házi könyvtárának ékessége, amelyet napjainkban a legszebb ilyen rendeltetésű épületbelsők között említenek. J. E. Fischer von Erlach építész 77,7 méter hosszúságúra tervezte, a belépőre gyakorolt hatást az emberi léptékű 14,2 méteres szélesség és a 19,6 méteres magasság tovább fokozza. A falakon több tucat sorban 200 ezer díszes kötésű mű sorakozik, a terem középső, ovális részében pedig Savoyai Jenő 15 ezer kötetes könyvtára kapott helyet.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról