Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

6 eszköz a hamis MI-fotók felismeréséhez 2024-ben

A mesterséges intelligencia (MI) által generált deepfake videók terjedésével egyre nehezebb a valóságot megkülönböztetni a fikciótól, de szerencsére van néhány trükk és eszköz, amelyek ebben segíthetnek.

Amint az első mesterséges intelligencia alapú szöveg-kép generátorok 2022-ben jelentek meg, például a DALL-E, a Midjourney és a Stable Diffusion, és ekkor már világossá vált, hogy a világ gigantikus problémalavina előtt - vagy inkább alatt - áll. Egy olyan társadalomban, ahol minden a képernyőkön, a digitális képeken, a videókon és hangokon keresztül közvetítve történik, hogyan is remélhetnénk, hogy felismerjük az igazságot a hamisítványok végtelen tengerében? Hogyan tud a társadalmunk megbirkózni a fikciók és félinformációk végtelen áradatával? Ami eddig kiderült, annak alapján nem megy túl jól a dolog.

A debütálásuk óta eltelt rövid idő alatt a generatív MI-modellek csak egyre erősebbé váltak. Az általuk készített tartalom egyre valósághűbb - és gyakran megkülönböztethetetlen a valódi fényképektől, beszédtől vagy írástól. Mivel olyan alkalmazásokba integrálódnak, mint a ChatGPT vagy a Google Search, egyre több több ember mindennapjainak válnak részévé. A mesterséges intelligencia által generált tartalmakat lépten-nyomon arra használják, hogy kétségeket és dezinformációt terjesszenek a háborús eseményekről, ezzel pedig a deepfake megfertőzi a globális politikát, és hemzsegnek a valódi emberekről beleegyezés nélküli hamis aktfotókat készítő vetkőztetőalkalmazások.

... Ezt szem előtt tartva az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány tippet arra, hogyan vegyük észre az MI-generálta hamisítványokat. (A felsorolást ld. a forráslinken.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról