Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


6 tipp az információs írástudásra neveléshez - 1-3.

Bár a mai diákok minden eddiginél technicizáltabb környezetben nőnek fel, mégsem tekinthetjük őket született IT-szakembereknek - hívja fel a figyelmet cikkében Joanna M. Burkhardt. Bár a Google-t is gyakorlottan használják, ez sem jelenti azt, hogy ugyanezzel a rutinnal tudják kiszűrni a számukra hasznos és releváns információkat a keresés során születő találathalmazból. Bár digitális bennszülöttek, az információs írástudás nem velük született tulajdonság - és itt jönnek képbe a könyvtárosok...
A Felsőoktatási és Kutatóintézeti Könyvtárak Szövetsége (Association of College and Research Libraries) alkotta The Framework for Information Literacy for Higher Education keretrendszer célja a hallhatók gondolkodásába integrálni az információs műveltség készségeit. Hat tippjük:
1. Az ismerőstől haladjunk a kevésbé ismerős információk felé. - Mindenki használja a Google-t, de kevesen ismerik a speciális keresés lehetőségeit. Konkrét, szemléletes példákkal mutassuk be, hogy lehet egy ennek segítségével végzett keresés a lehető leghatékonyabb és célirányosabb.
2. Provokáljunk! - Kérdezzük meg őket, számukra mitől válik egy információ hitelessé, megbízhatóvá. Azután mutassunk olyan információforrásokat, amik nem felelnek meg az általuk megfogalmazott szempontoknak.
3. Alapvető az információ kiválasztása és alkalmazása. - Helyezzük az információkeresést a "való élet" keretei közé: a diákok legyenek kutatók, akiknek információt kell szolgáltatniuk pl. egy óra alatt egy nagy cég vezérigazgatójának, aki a kapott információkra alapozza majd a cég működésével kapcsolatos döntéseit. Ezek a döntések nemcsak a vállalat gazdasági helyzetére lesznek hatással, de a "kutatók" állására is. (folyt. köv.) (ref: Kámán Veronika, Könyvtárostanárok Egyesülete)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról