Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


800 halálos áldozat az álhírek oltárán - tájékoztatási és befogadói defekt

A koronavírust övező álhírek, téves információk és összeesküvés-elméletek az év első három hónapjában közel 800 ember halálát okozták világszerte, derül ki az American Journal of Tropical Medicine and Hygiene folyóiratban nemrég közzétett tanulmányból.
A cikk szerzői az online platformokon, például fact checking, azaz tényellenőrző portálokon, a közösségi médiában, elsősorban a Facebookon és a Twitteren, valamint online sajtóorgánumokban felbukkanó álhíreket, pletykákat, összeesküvés-elméleteket gyűjtöttek össze 2019. december 31. és 2020. április 5. között. Összesen 2311 esetet találtak a világ 87 országából 25 különböző nyelven, amelyek a koronavírus eredetével vagy kezelésével kapcsolatban totálisan téves vagy félrevezető információkat tartalmaztak.
A vakcina szintén sokak fantáziáját beindította: annak ellenére, hogy a közösségi oldalak számos koronavírus elleni oltással kapcsolatos posztot eltávolítottak vagy megtévesztőként jelöltek meg, egy felmérés szerint az amerikaiak 28 százaléka gondolja azt, hogy Bill Gates arra akarja használni a vakcinát, hogy mikrochipet ültessen be az emberekbe. Szakértők úgy vélik, hogy a hasonló tévinformációk és az oltásellenesek alááshatják a koronavírus elleni oltás sikerét.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról