Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

8 fő mínusz a soproni közkönyvtárban -- képesek-e a leépítés előnyeit megtalálni?

A Széchenyi István Városi Könyvtár vezetőjével folytatott egyeztetésben nyilvánvalóvá vált, a takarékosság a szolgáltatások kényszerű csökkentését, a nyitva tartás változtatását, a dolgozók munkarendjének módosítását vonta maga után, ami csak az alkalmazotti létszám-előirányzat változásaival oldható meg. A Könyvtár álláshelyszámát 5 fő könyvtárosi, 1 fő könyvtári asszisztensi, 2,05 fő ügyintézői létszámmal csökkenteni kell. A természetes változások is segítik ezt a folyamatot.
Természetesen ezek az intézkedések a könyvtár nyitva tartási rendjét erőteljesen befolyásolják, ami a helytörténeti dokumentumok napi elérhetőségét nem teszi lehetővé, és a többi szolgáltatás is csak 10-18 óráig áll a lakosság rendelkezésére. Az önálló internet terem megszűnik, az előtérbe telepítik a gépeket, amelyeket majd a recepciós szolgálat felügyel. A többi internetes számítógép az Olvasóterembe és a Gyermekrészlegbe kerül és az ott szolgálatot adó kollégák ellenőrzése alatt használhatják a könyvtárlátogatók.
-- Sok könyvtár nem képes arra, hogy leépítésekkor az oda legkevésbé illő munkatársaktól szabaduljanak meg, azaz: a restrikció által növeljék a működés hatékonyságát. Gyakori a félreértelmezett szociális szempont, vagy éppen az urambályxám-alapú döntésghozatal: kontraszelekció. További lehetőség a megosztott szolgáltatások fejlesztése vagy a bürokratikus szolgáltatások leépítése, automatizálás, melyre meghökkentő módon a rendszerek tervezésénél sem jut figyelem, azaz az új, vagy megújított rendszerekben újratermelődik a közpénz-pazarlás. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról