Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


9 tény, amit nem tudtál a könyvtárosokról (olvasóink szavazatára)

Az április 7-13. közt tartott nemzeti Könyvtárosok Hete alkalmából a CNN World egy listát állított össze az amerikai könyvtárosokról. A 9 elemű lista olyan tényeket tartalmaz, amelyekkel a hétköznapi felhasználók valószínűleg nincsenek tisztában.
1. Több fogyasztót szolgálnak ki, mint a helyi mozik. Évente 1,3 milliárdan látogatnak az Egyesült Államokban könyvtárakba (link ). Eközben 2017-ben csak 1,24 milliárdan mentek el moziba.
2. Több van belőlük, mint gondolnád. Amerikában nagyjából 126,8 ezer könyvtárost tart számon a hivatal. New York-ban van a legtöbb könyvtáros több mint 12 ezer fővel. (link )
3. Segítenek a hírszerzőknek. Könyvtáros diplomával és megfelelő háttérellenőrzéssel akár a CIA könyvtárában is lehet dolgozni. Méghozzá évente 50-126 ezer dolláros kezdőfizetésért. (link )
4. Segítenek megőrizni a kedvenc zenéd. 2002 óta őrzik a felvételeket a National Recording Registry-ben.
5. Növekvő kilátások. 2026-ra az előrejelzések szerint 9%-kal több könyvtáros lesz. 12 ezer új állást terveznek nyitni a közösségi információs szolgáltatások miatt.
6. Nyomot hagytak a történelemben. Könyvtárosként vagy könyvtárban dolgozott péládul J. Edgar Hoover (korábbi FBI-igazgató), Lewis Carroll (író), Laura Bush (volt first lady), Mao Ce-tung (Kínai Népköztársaság volt vezetője)
7. Megbízható források. A Pew Research Center kutatóintézet felmérése szerint az amerikai felnőttek 78%-a szerint a könyvtárak segítenek megbízható forrásokat találni.
8. Történelmi műtárgyakra is figyelnek. A New York Public Library 46 millió tárgyat őriz, és nem csak könyveket. 16 századi földgömb és egy értékes Honus Wagner baseball kártya is a gyűjtemény része. (link
9. A 19. század végén túl megterhelőnek tartották a könyvtáros munkát nők számára. Melvil Dewey a nők gyenge egészségügyi állapota miatt sem tartotta megfelelőnek a munkát nők számára. Az 1920-as évektől viszont kezdett eltűnni ez a nézet. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról