Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A 20. század gondolkodásával tervezzük a 21. századi könyvtári szolgáltatásokat?

Nem leszel nyerő, ha csak a saját kultúrafelfogásod szerint gondolkodsz link - hívtuk fel a figyelmet Az én könyvtáram január végi rendezvényére hivatkozva. S hogy az elhangzottak mélyebben ragadjanak meg, nézzük Lengyelné Molnár Tünde előadását is: Digitális kompetenciák fejlesztése; kihívások és lehetőségek a könyvtárakban link Az idősebb szakmabeliekként hajlamosak lehetünk unottan hallgatni, majd tovább tenni-venni 20. századi gondolkodásunkkal. Használóink derékhadának igényei kapcsán - ha nem akarjuk elveszíteni őket - az elgondolkodáson túl tennünk is kell:
"Mit vesz el és mit ad a digitális kor? - Nos: Az írásbeliség megerősítette a logikai-elemző gondolkodást. A digitális korban a vizuális feldolgozás, az átfogó, intuitív megközelítés kezd erősödni. A digitális generációk
- könnyedén kezelnek nagy ingertömegeket,
- gyorsabban tudnak dönteni,
- hamar kiismerik a különböző helyzetekben magukat, és szimultán képesek több tevékenységet folytatni.
Az iskola egyelőre nem tud mit kezdeni a digitális kor hatásaival. Az oktatási rendszernek egyelőre nincs konstruktív válasza a megváltozott kultúrára. A megoldás a híd a két agyfélteke között. Ezt erősíteni a kétféle feldolgozást igénylő tevékenységekkel lehet:
- mozgás
- művészetek
- stratégiai-táblás játékok és
- társas helyzetek."
Magyarán: ha nem ezek köré építjük szolgáltatásainkat, menthetetlenek vagyunk. Az előadó felidézte a WEF által fontosnak tartott képességeket: A legszükségesebb képességek 2020-ban a World Economic Forum szerint link :
1. Komplex problémamegoldás
2. Kritikus / kritikai gondolkodás
3. Kreativitás
4. Emberek menedzselése
5. Együttműködési készség
6. Érzelmi intelligencia
7. Döntéshozatali képesség
8. Szolgáltatásorientáció
9. Tárgyalási képesség
10. Kognitív rugalmasság.

Régebbi hírforrás(ok): Nem leszel nyerő, ha csak a saját kultúrafelfogásod szerint gondolkodsz link A legszükségesebb képességek 2020-ban - azok tudják átadni, akik rendelkeznek is velük link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról