Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A 2012-es svéd digitális kötelespéldány-törvény eredményei

Svédországban 2012 júliusában kezdték alkalmazni a digitális anyagok kötelespéldányáról szóló törvényt. A Svéd Nemzeti Könyvtárban nem minden online publikáció esik a törvény hatálya alá, csak a svéd vonatkozású, kizárólag digitális médiában publikált anyagok, mint pl. a honlapok, pdf-fájlok, rádió- és tv-adások. A szolgáltatók nem az egész honlapot vagy a teljes adatbázist küldik, főleg hírek és jelentősebb cikkek, a cikkekhez kötődő blogbejegyzések (posztok) stb. érkeznek. Közös bennük, hogy az anyagnak teljesnek és véglegesnek kell lennie.
A Svéd Nemzeti Könyvtár 1997-ben kezdte a honlapok begyűjtését. Az alkalmazott szoftver az interneten publikált svéd vonatkozású tartalmakat kereste és archiválta. Az új jogszabály által előírt eljárás abban különbözik a korábbi begyűjtési módszertől (harvesting), hogy a jövőben a média előállítói a felelősek a tartalmak megküldéséért.
Digitális anyagokra vonatkozó jogszabály sok országban létezik, de egyik sem olyan részletes szinten rendeli el a szolgáltatást, mint a folyóiratcikk-szintű svéd rendszer. (Részletes szabályozás a digitális kötelespéldányokról, ref.: Viszocsekné P. É.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról