Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Az MTA jövőjével kapcsolatos vitában a könyvtárak nem kerülnek szóba

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) finanszírozni szándékozik az MTA teljes személyi és dologi kiadásait, ha az MTA közgyűlése májusban elfogadja az ITM átalakítási terveit. (HVG) A felek március 8-án szándéknyilatkozatot kötöttek, amely tartalmazza, hogy az MTA vezetése tudomásul veszi, hogy a kutatóhálózatot a kormány az Akadémiáról leválasztva kívánja működtetni. Tudomásul veszi, de nem ért vele egyet. Az Akadémiai Dolgozók Fóruma e dokumentum egyes pontjait, illetve az egész anyagot aggályosnak tartja, mert nincs garancia a leírtak betartására. (ADF)

Nehezen lehet biztos információt szerezni az MTA intézeti könyvtárainak várható sorsáról. A kormány és az MTA közötti tárgyalásokról nem készülnek feljegyzések. A főigazgatóknak titoktartási nyilatkozatot kellett aláírniuk a tárgyalásokról. Információ érhető el azonban az ADF link és Facebook-csoportján. A KIT háttérbeszélgetések során úgy értesült, hogy körvonalazódni látszik: az ITM-nek is szüksége lesz később egy a kutatókat támogató "technikai állományra", melybe a könyvtári szolgáltatás nyújtóit is bele lehet érteni.
Az információhiány és bizonytalanság visszaüt: a fiatal, piacképes kutatók külföldi kapcsolataikat mozgósítják, többeknek szereztek már külföldi állást. Szintén elbizonytalanító erő, hogy az érintettekkel való tárgyalás nélkül szűnt meg olyan adatbázisok elérése, mint a tudományos teljesítményt mérni képes Scopus és SciVal. Friss hír, hogy az ITM, amely eddig havonként engedélyezte a bérek kifizetését, most májusig tett ígéretet. Megkérdőjeleződött a közalkalmazotti státusz szükségessége is.

Az hálózat könyvtárairól nem esik szó a tárgyalásokon, feltehetően maradnak az intézetek felügyelete alatt. A központi könyvtár - MTA Könyvtár és Információs Központ link - a köztestülethez tartozik, tehát különösebb veszély nem fenyegeti. (Ehhez tartozik az MTMT (Magyar Tudományos Művek Tára) is. Ez a még Pálinkás József által szorgalmazott, a kutatók által gyakran kritizált minőségű adatbázis az egyébként nemzetközi kutatási rendszerben csak a magyar kutatók publikációt tartja nyilván, elválasztva őket és kutatásaikat a nemzetközi kapcsolódásoktól és ösztöntő rendszerektől. Gyakran a könyvtárosok építik megbízásból, vagy kötelezettségük részeként. A kutatók előmenetele az itt található közlemények mennyiségi és minőségi paramétereitől függenek.) Az MTMT maradni látszik. A központi könyvtár jövője biztosabbnak tűnik: úgy gondolják, hogy megmaradnak köztestület részének és őket nem érinti a változás. Legújabb fejlemény: csütörtökön újabb MTA Elnökségi + ITM ülés lesz; vele egyidőben tüntetnek is az akadémiai dolgozók link . (összeáll.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról