Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A beépített könyvtáros -- ha nem megy a hegy Mohamedhez

A könyvtárosoknak ki kell lépni a falak közül, a diákok és az oktatók közötti mindennapos interakció integráns részévé kell válniuk. Erre jöttek rá lépésenként próbálkozva a Rhode Islandi Egyetem (URI) könyvtárosai.
1. A távoktatásban részt vevő diákoknak elvileg a könyvtárba be sem kell menniük szakirodalomért, hiszen ott van az internet. S bár jelentősen gyarapodtak az URI könyvtárának elektronikus forrásai, mégsem vált általános gyakorlattá az értékes oldalak és információk felismerése és használata. Ezért kerül a képbe a 'beépített' könyvtáros: felajánlották e-mailben a tanszékeknek, hogy távoktatási kurzusaikon a diákoknak segítséget nyújtanak a dolgozatok megírásában. De csak egy tanszék élt a lehetőséggel. Később személyesen kereste fel egy könyvtáros azokat az oktatókat, akiknek a kurzusán írásbeli dolgozatot kellett írni a hallgatóknak; így már négyen voltak hajlandóak a könyvtárost segítőként bevonni az oktatómunkába.
2. A tájékoztatás megújítása. A közös virtuális tájékoztatás kísérlete sikertelen volt. Azóta chat formájában (Instant Messaging, IM) biztosítanak szakirodalmi tájékoztatást a hallgatóknak, ami hamar népszerűvé vált.
3. Diákok számára indított könyvtári blog bevezetése. Cél: az egyetemi közösséget tájékoztatása a könyvtár új szerzeményeiről, a tanárok ösztönözése, hogy ezeket fel is használják az oktatásban, illetve a diákok segítése a felkészülésben. link

Hírforrás: Ramsay--Kinnie: The embedded librarian. In: Library Journal 2006/6. Referálva: Könyvtári Figyelő, 2006/6. ref.: Murányi L. Manci: link
2007. február 28.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=a_beepitett_konyvtaros_ha_nem_megy_a_hegy_mohamedhez
Régebbi hírforrás(ok): Ramsay--Kinnie: The embedded librarian. In: Library Journal 2006/6. Referálva: Könyvtári Figyelő, 2006/6. ref.: Murányi L. Manci: link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról