Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A befektetési tanácsadás már gépi, vagy géppel segített

Akinek nem futja befektetési tanácsadásra, az felfogadhat olcsó robotot is, de a gazdagok vagyonkezelőit is mind gyakrabban gépek segítik.
"Nyolcszáz évnyi szakmai tapasztalata van, a Harvardon szerzett gazdasági diplomát, mindennap bejár dolgozni, mindent tud a piacról és az ügyfelekről" - ilyen adottságú kollégához hasonlítja új munkatársát Jeff McMillan, az egyik nagy amerikai pénzügyi tanácsadó cég, a Morgan Stanley magánbefektetés-kezelő üzletágának adatelemzési vezetője. Hogy ilyen ember nincs is? Persze. A kolléga robot, megjelenése pedig a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás fejlődésének köszönhető.
A robo-adviser néven is emlegetett automata tanácsadók az utóbbi években Amerika után Európában is feltűntek, bár errefelé leginkább a befektetési tanácsadás demokratizálását szolgálják. Eddig ugyanis az volt a helyzet, hogy személyre szabott vagyonkezelést csak a gazdagoknak kínáltak a pénzintézetek, mert ez a szolgáltatás nagyon munkaigényes. Újabban azonban azok is részesülhetnek benne, akik mindent az interneten és olcsón igyekeznek intézni. Németországban például az Easyfolio, a Vaamo, a Cashboard, a Scalable Capital tartoznak az új műfaj képviselői közé. Legtöbbjüknél már néhány ezer eurónyi befektetéssel is be lehet szállni. Igaz, a kevés pénzért a kevés pénzt a robotok leginkább a kevesebb meglepetéssel járó tőzsdei részvényekben tartják.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról