Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A betiltott könyvek hetének közeledtével élesedik a küzdelem a cenzúra ellen (olvasóink szavazatára)

A több hétig tartó diáktüntetések és a nemzeti média figyelme után, a Central York-i oktatásért felelős bizottság visszavonta döntését a színesbőrű írók műveinek eltávolításáról. A diákok azért tüntettek, mert a lista nemcsak gyerekeknek és fiatal felnőtteknek szóló műveket tartalmazott, hanem olyan dokumentumfilmeket, weboldalakat és könyveket is, melyeket akár a tanárok is olvasnak. A döntés visszavonása érdekében létrehoztak egy petíciót, valamint egy Twitter-fiókot is, ahol a hírekről tájékoztatták a követőket és ismertetéseket osztottak meg a listán szereplő könyvekről.

Vasárnap kezdődött a betiltott könyvek hete link . Idén a cenzúra elleni küzdelem talán fontosabb, mint valaha. Mindig előfordulnak egyedülálló esetek iskolákban vagy közkönyvtárakban, most azonban irányított törekvésekkel szállnak szembe művek sokaságával, ami kihívásokhoz és könyvek betiltásához vezethet szerte az Egyesült Államokban. Az LGBTQ karakterek és a szex még mindig célpontok, azonban az ellenállás legújabb hulláma kifogásolja a faji és társadalmi igazságosság problémáit, néhány esetben pedig azokat a sztorikat is, melyekben szimplán BIPOC [=fekete, bennszülött, színes] karakterek szerepelnek, vagy nem fehér és Európa-centrikus kultúrákról szólnak.
A diákok mellett írók is felszólaltak. Például Grace Lin, akinek a könyve szerepel a listán is, megosztott egy listát arról, hogy mit lehetne tenni az ügy érdekében: szerinte a betiltott könyvek adományozásával a könyvtáraknak, a petíció aláírásával, más vezetők választásával segíthetnék a diákokat.
A listán szereplő művek jelenleg arra várnak, hogy egy újonnan létrehozott bizottság átvizsgálja őket. Csak azok maradnak meg, melyek valóban az egyenlő bánásmódot népszerűsítik, a többit pedig eltávolítják a polcokról, egyensúlyt hozva az iskolákba. (ref.: Salamon Sára)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról