Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A bizalmas információ rejtegetése helyett a kritikus gondolkodásra építs - magaddal szemben is

Daniel Kahnemann Gyors és lassú gondolkodás c. könyve szerint "a sündisznók tudnak egy fontos dolgot", és van egy elméletük a világról: beleillesztik az egyedi eseményeket egy koherens keretbe, türelmetlenek azokkal szemben, akik nem úgy látják a dolgokat, mint ők, és bíznak előrejelzéseikben. Továbbá, kiváltképp vonakodnak beismerni a hibáikat. (...) Határozott és egyértelmű véleményük van, és a televíziós producerek pontosan ezt szeretik a műsorukban látni.
Ezzel szemben a rókák komplex gondolkodók. Nem hiszik, hogy egyetlen fontos dolog irányítja a történelem menetét (például nem valószínű, hogy elfogadják az elképzelést, miszerint Ronald Reagan egymaga vetett véget a hidegháborúnak, férfiasan kiállva a Szovjetunió ellen). Ehelyett felismerik, hogy a valóság számos különböző erő és tényező interakciójából származik, beleértve a vakszerencsét is, amely gyakran hatalmas és kiszámíthatatlan kimeneteket eredményez.
A két "állatot" kitaláló Philip Tetlock kutató kísérlete szerint Tetlock kutatásában végül a rókák kapták a legjobb pontszámokat. Amikor ezeket az embereket Tetlock egy csapatba tömörítette, a rókák még a bizalmas információkhoz hozzáférő szakértők csoportjánál is jobban teljesítettek.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról