Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A BL dokumentumszolgáltatásának fő célcsoportjai: üzleti élet, a felsőoktatás és kutatás

A British Library a SED (secure electronic delivery) keretében (link százmillió egységet tud gyorsan és biztonságosan, PDF-ben szolgáltatni. A rendszert az Adobe, a Relais International és az Elsevier cégekkel együttműködve hozták létre. A kutatók biztonságos PDF formátumban két órán belül (illetve, ha a fájlt már korábban elkészítették, azonnal) kézhez vehetik a kért dokumentumot. A rendszerbe digitális jogkezelő szoftvert építettek be. Mikrofilmről is tudnak szolgáltatható, szkennelt másolatot készíteni. A jelentős számú üzleti felhasználó kéréseit bizalmasan kezelik. A szolgáltatás sikerén felbuzdulva 2004 végén a könyvtár szolgáltatásainak webes elérésére új, egyszerűen kezelhető, használóbarát portált indítanak. Az SED iránt nagy a kereslet, és nagyon jó a fogadtatása. A BL fő használói csoportjai:
1. üzleti élet
2. felsőoktatás és kutatás (e két csoportra összpontosítanak, ők teszik ki a használók harmadát)
3. nagyközönség
4. iskolák
5. könyvtári rendszer.
Kutatás bizonyította, hogy a felsőoktatás például évente 30-40 millió fontot takarít meg a BL szolgáltatásaival. A BL költségvetésének több mint felét a kutatás támogatására szolgáló dokumentumok beszerzésére költi. Napi 24 órán keresztül négy és fél ezer közkönyvtár számára évente 160 ezer könyvet kölcsönöznek. A BL bekapcsolódott a Research Libraries Network (RLN) hálózatba is, amelynek legfontosabb célja a kutatás információellátásának koordinált támogatása lesz, elsőként a szakirodalmi állományra, később az ún. kreatív iparágak igényeire összpontosítva. (Ref.: Könyvtári Figyelő, 2005/2., ref.: Hegyközi I.)

Hírforrás: Ceeney: The British Library - delivering the world's knowledge : Some recent developments. In: Interlend.Doc.Supply. 2004/4.
2005. június 29.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=a_bl_dokumentumszolgaltatasanak_fo_celcsoportjai_uzleti_elet_a_felsooktatas_es_kutatas
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról