Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


A brit szerzői jogi törvény reformja és előnyei a könyvtárak számára

A korábbi előírások szerint bizonyos nem profitorientált könyvtárak (főként közkönyvtárak, hivatali, iskolai és felsőoktatási könyvtárak) és esetenként levéltárak másolhattak (szaknyelven szólva: többszörözhettek) szerzői jogi védelem alá tartozó dokumentumokat. Az új szabályozás szerint ezen intézmények körébe beletartozik minden olyan könyvtár, levéltár, múzeum vagy galéria, amelynek tulajdonosa nem profitorientált, és amely intézmény nyilvánosan hozzáférhető. A nyilvános jelleget és a hozzáférhetőséget igen szélesen értelmezik.
Ami a könyvtárosok által végzett másolást illeti, régebben egy cikket volt szabad lemásolni egy folyóiratszámból, illetve egy nem periodikus kiadvány ésszerű részét (a közmegegyezés szerint 10%-át vagy egy fejezetét). Az új szabályozás is egy részt enged lemásolni, de a cikket mint 'önállóan leírt egységet' definiálja. A jogászokra vár, hogy elgondolkodjanak a felvetődő kérdésekről, például hogy mit jelent egy hangfelvétel 10%-a, nem is beszélve a filmekről és a DVD-kről.
A változások egyik legfontosabbika a szerződésekkel, licencekkel és kivételekkel kapcsolatos. A rendelet kimondja, hogy a szerződések és licencek klauzuláit (ilyen például a kiadványokon szereplő "No part of this publication may be reproduced, photocopied and stored in a computer system [...]" szöveg), amelyek a szerzői jogi törvényhez képest korlátozásokat szabnak meg, érvénytelennek kell tekinteni, azokat figyelmen kívül lehet hagyni. (A brit szerzői jogi törvény reformja és előnyei a könyvtárak számára; ref.: Hegyközi I.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról