Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


A Britannica visszavág a Wikipédiának?

Tovább folytatódik az enciklopédiák harca: ugyan egy tavalyi felmérés szerint a Wikipédia majdnem olyan pontos, mint a Britannica, a patinás brit kiadvány szerkesztői azonban tiltakoznak az állítás ellen. A Nature című rangos amerikai tudományos folyóirat által felkért független szakértők tavaly véletlenszerűen választott szócikkek alapján hasonlították össze a két enciklopédiát. A felmérés szerint közel egyforma minőséget nyújt az amatőr mozgalomként indult világhálós lexikon, a Wikipédia, és az Encyclopaedia Britannica: a Britannicában 50 tudományos szócikkre 4 nagyobb és 123 kisebb tévedés jutott, míg a Wikipédiában a szintén 4 nagyobb tévedés mellett 162 kisebbet találtak. A nyomtatott enciklopédiákat nagy piacvesztéssel fenyegeti a világhálón ingyen hozzáférhető információ. A Britannica nyomtatott kiadásában 65 ezer, internetes kiadásában 120 ezer szócikk található, a folyamatosan bővülő, soknyelvű Wikipédia angol szócikkeinek a száma viszont már meghaladja az egymilliót, magyarul pedig már közel 29 ezer szócikk olvasható benne. A Wikipédia például az Encyclopaedia Britannica-t is megemlíti, de a gesztus viszonzására még várni kell -- írta a The New Scientist című tudományos folyóirat. - F: ápr. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.


interaktiv oktatástechnika portál logo

Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról