Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A cég megmentése -- alulról

Hat évvel ezelőtt az IBM felett már megkongatták a vészharangot, manapság viszont már az e-üzlet fellegvára. Nem felülről erőszakolták át a változásokat, hanem lehetővé tették, hogy az ötletek, kezdeményezések sora a lelkesedés alulról gyöngyözzön felfelé. Talán az Ön vállalatánál is erre volna szükség?” “Az IBM igazgatói – az engedelmes menedzserek és alázatos alkalmazottak egymásra épülő szintjei miatt a való világtól elszigetelten – túlzottan belemelegedtek végtelen pozícióharcaikba ahhoz, hogy észrevegyék, a vállalat egykor vitathatatlanul vezető pozíciója összeomlóban van.”
-- No, most olvassuk el az idézetet a könyvtár(ak)ra gondolva!
A cikk leírja, hogy miként sikerült egy hanyatló, öregkorba ért vállalatot a ifjúkorba visszavinni. De nem felülről, direktívákkal, hanem alulról érkező kezdeményezés felkarolásával. Érdemes tanulmányozni a nem mindennapi esetet. Hogy mennyire érdemes, lássunk egy hazai közkönyvtárban született felsővezetői jellemzést, melyet egy beosztott munkatársról bocsátott ki: "... Jó kezdeményezőkészséggel rendelkezik, mint minden fiatal könyvtáros kolléga, de ötleteit csak ritkán tudja megvalósítani. Gyakran nehézségekbe ütközik, hogy a mi könyvtárosi gyakorlatunkat elfogadja, de azért tőle telhetően igyekszik. Indítványai és ötletei néha kívül esnek saját könyvtári lehetőségeinken." Az idézet klasszikus esete a kezdeményezőkészség fel nem karolásának. "Mindazonáltal a fiatal és új munkatársak akár az ötletek buzgó forrása is lehetnek csupán azért, mert a dolgokat még nem veszik megszokottnak, felfedezik a változtatás lehetőségeit, és még nincs meg a foglalkozási vakságuk. Ezeket a képességeket gyorsan elveszítik, és a fiatalok rövidesen - akár az idősebbek – mindent adottnak és változtathatatlannak tekintenek." -- írja Hermann Simon. A könyvtárak rugalmasságának, életképességének fokozásához elengedhetetlen a kezdeményezőkészség felismerése és felkarolása, adott esetben megfelelő mederbe terelése. (MG)

Hírforrás: Ramháb Mária, Mikulás Gábor, Hermann Simon, Az IBM felébresztése : miként alakította át egy rebellis banda a Nagy Kéket / Gery Hamel. In: Harvard Busimessmanager, 2001/4.)
2002. szeptember 17.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=a_ceg_megmentese_-_alulrol
Régebbi hírforrás(ok): Ramháb Mária, Mikulás Gábor, Hermann Simon, Az IBM felébresztése : miként alakította át egy rebellis banda a Nagy Kéket / Gery Hamel. In: Harvard Busimessmanager, 2001/4.)
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról