Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A cenzúra akkor érvényesül, ha senki nem beszél róla - az Amerikai Könyvtár Szövetség a Betiltott könyvek hetén

A Betiltott könyvek hete a betiltott, vitatott vagy kifogásolt (angol szóval: challenged) könyveket állítja reflektorfénybe egy hétre. Az Amerikai Könyvtár Szövetség szerint ezt a jelzőt kapja az a könyv, amelyet "egy személy vagy csoport megkísérel a polcokról eltávolítani vagy a hozzáférést korlátozni". A kifogásolás gyakori oka a műben szereplő erőszak, a korosztálynak nem megfelelő tartalom, durva, sértő nyelv, szexuális tartalom, LMBT-vonatkozás vagy vallási hovatartozás. A leggyakrabban bejelentett könyvekről az ALA listát vezet éves lebontásban, illetve korosztály és műfaj szerint link link

A cenzúra okainak tanulmányozását több szempontból is elengedhetetlennek tartjuk link . Az olvasók felvilágosítása és tájékoztatása ugyanolyan fontos, mint a könyvtárosok felkészítése, sőt, felvértezése az incidensek ellen. Az ALA pontosan ezt teszi, amikor formanyomtatvány- és válaszlevél-mintákat bocsát tagjai részére; vö.: link és link .
A Rutgers Egyetemen könyvtáros és könyvtár szakon oktató Nancy Kranich az ALA elnökeként a "Könyvtár: a demokrácia sarkköve" mottót választotta 2000-ben. A húsz évvel ezelőtti kezdeményezés révén, eredeti célkitűzésének megfelelően, ma az amerikai "könyvtár véd a tudatlanság önkényuralma ellen" link .

"A cenzúra akkor érvényesül, ha senki nem beszél róla. Ezért fontos és üdvözlendő esemény a Betiltott könyvek hete a könyvtárakban" - írta tavalyi blog posztjában a betiltott könyvek hetén az egykori ALA-elnök és a szólásszabadság elkötelezett híve link (ref.: (Hajnal Ward Judit)

Régebbi hírforrás(ok): A betiltott könyvek hetének közeledtével élesedik a küzdelem a cenzúra ellen link Betiltott könyvek -- adventi kalendáriumon link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról