Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A CEU-viharban veszélybe került egy különleges archívum is

A CEU megszüntetése érinti az amerikai tulajdonú Szabad Európa Rádió kutatóintézetének Budapesten őrzött archívumát is, ami újabb feszültséget okozhat a két ország viszonyában.
Nemcsak egy sikeres egyetem, hanem a hidegháború és az emberijog-sértések páratlan dokumentumait őrző, a magyar tudományos és társadalmi életbe mélyen beágyazott kutatóintézet, a Vera & Donald Blinken OSA Archívum is elveszhet a CEU kiebrudalásával. Az intézmény ugyanis az egyetem részeként működik. A CEU tulajdona az OSA pesti, Arany János utcai épülete, az egykori Goldberger-ház; ott található a nyilvános levéltáruk, a könyvtáruk, az üveggel fedett tágas belső udvarban rendezik a mindig ingyenes kiállításaikat. A CEU állja a fenntartási költségeket, köztük a 25 dolgozó fizetését is. "Az intézmény az egyetem kutatási, oktatási egységeként működik: számos munkatársunk tanít a CEU-n, illetve kutatóként, önkéntesként vagy egy-egy projekt erejéig sok CEU-s diák fordul meg náluk" - mondja Szilágyi Csaba, a levéltár megbízott vezetője. De rögtön hozzá is teszi, hogy 1995-ös alapításukat mégsem az egyetemnek köszönhetik, hanem a Nemzetközi Műsorszolgálati Tanácson keresztül az amerikai kongresszus által fenntartott Szabad Európa Rádióval (SZER) kötött szerződésnek. A megállapodás értelmében az OSA a rendszerváltás után Münchenből Prágába költöző, megváltozott feladatú rádió mögött álló kutatóintézet teljes anyagát 50 évig megőrzi és kutathatóvá teszi.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról