Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A CEU-viharban veszélybe került egy különleges archívum is

A CEU megszüntetése érinti az amerikai tulajdonú Szabad Európa Rádió kutatóintézetének Budapesten őrzött archívumát is, ami újabb feszültséget okozhat a két ország viszonyában.
Nemcsak egy sikeres egyetem, hanem a hidegháború és az emberijog-sértések páratlan dokumentumait őrző, a magyar tudományos és társadalmi életbe mélyen beágyazott kutatóintézet, a Vera & Donald Blinken OSA Archívum is elveszhet a CEU kiebrudalásával. Az intézmény ugyanis az egyetem részeként működik. A CEU tulajdona az OSA pesti, Arany János utcai épülete, az egykori Goldberger-ház; ott található a nyilvános levéltáruk, a könyvtáruk, az üveggel fedett tágas belső udvarban rendezik a mindig ingyenes kiállításaikat. A CEU állja a fenntartási költségeket, köztük a 25 dolgozó fizetését is. "Az intézmény az egyetem kutatási, oktatási egységeként működik: számos munkatársunk tanít a CEU-n, illetve kutatóként, önkéntesként vagy egy-egy projekt erejéig sok CEU-s diák fordul meg náluk" - mondja Szilágyi Csaba, a levéltár megbízott vezetője. De rögtön hozzá is teszi, hogy 1995-ös alapításukat mégsem az egyetemnek köszönhetik, hanem a Nemzetközi Műsorszolgálati Tanácson keresztül az amerikai kongresszus által fenntartott Szabad Európa Rádióval (SZER) kötött szerződésnek. A megállapodás értelmében az OSA a rendszerváltás után Münchenből Prágába költöző, megváltozott feladatú rádió mögött álló kutatóintézet teljes anyagát 50 évig megőrzi és kutathatóvá teszi.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.


interaktiv oktatástechnika portál logo

Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról