Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A CILIP megelégelte a könyvtári költségvetések csökkentését - felszólítja a kormányzatot és az önkormányzatokat (olvasóink szavazatára)

A brit könyvtárakat összefogó CILIP egyesület nyílt közleményben kéri a helyi és központi kormányzatot egy új könyvtári megállapodás létrehozására. Az egyesület szerint a brit kormány jelenleg nem teljesíti kötelességét az elszámoltathatósággal kapcsolatban. Továbbá nem látja megfelelőnek a szektor fejlesztéséra fordított kapacitásokat.
Meglátásuk szerint itt az ideje véget vetni a helyi és a nemzeti kormány közötti folyamatos küzdelemnek a közszolgáltatások felett. Új, előremutató szabályozásra van szükség. Új kezekbe kell helyezni a könyvtári hálózat irányítását. Az új megállapodástól azt várnák, hogy megmutassa, hogyan lehet együtt dolgozni a nagy társadalmi kihívások kezelése érdekében.

Előzmények: A fő törvényi szabályozást Angliában az 1964-es Könyvtári és Múzeumi törvény jelenti. A törvény egyesíti a helyi önrendelkezést közös Könyvtári Tanácsokon keresztül, és nemzeti felügyeletet biztosít. Magában foglal két jogot a Miniszter/irányító szerv (jelenleg a Digitális, Kultúra, Média és Sport Minisztérium - DCMS) számára: 1. általános felelősség a könyvtárak fejlesztésének biztosítására, 2. külön beavatkozási jog, ha egy Könyvtári Hatóság nem teljesíti a szolgáltatást. Ez a megfogalmazás viszont nem ösztönözte eléggé az irányító szervet a minőségi végrehajtásra.

Többek közt meghatározza, hogy a kormány hogyan támogatja a jó könyvtárakat, de nem határozza meg a jó könyvtárakat mérő szabványokat. A végeredmény több mint egy évtizede tartó költségcsökkentés. Ennek visszafogásában a 2010. évi Esélyegyenlőségi Törvény és a kísérő Közszolgálati Egyenlőségi Kötelezettség segít, ami gátolja, hogy a szolgáltatások változásával még hátrányosabb helyzetbe kerüljenek a marginalizált és védett csoportok.
A CILIP szerint a helyzetet javítaná az egyértelmű szolgáltatási szabályok létrehozása, továbbá egy új, előremutató könyvtári megállapodás. Jobb szabályozási mechanizmusokra lenne szükség a szolgáltatások garantálásához. Példát mutathat a holland modell, ahol a kormány és a könyvtárak együttműködve megállapodnak abban, hogy hogyan fogják kezelni a konkrét társadalmi kihívásokat. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról