Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A Covid előtti ütemben esik tovább a könyvtárhasználók száma

(frissítve) "Az aktív használók száma 2015-ben még 1 739 626 fő, 2019-ben 1 511 576 fő volt, majd 2020-ra visszaesett 1 134 361 főre. A 2021-ben éppen csak kezdődő növekedési tendencia meredeken folytatódott 2022-ben: 1 319 459 főre emelkedett az aktív használók száma, ami 12%-os bővülést jelent az előző évihez képest. Ez alapján kijelenthető, hogy egyre inkább kezdenek visszatérni az olvasók a könyvtárakba." - Olvashatjuk a Könyvtári Intézet Könyvtári trendjelentések 3. - A könyvtárhasználók c. kiadványában.

Ennek 3. oldalán, A regisztrált és az aktív használók számának alakulása c. diagram a korábbi csökkenési trendek folytatódását mutatják, bele értve a Covid-időszak ideiglenes, nagyobb arányú csökkentő hatását. A trendvonal továbbra is 2033-ban éri el a nulla használót link . Szakmai stratégiáról ugyanakkor egyelőre nem érkezett hír.

A könyvtárak térvesztésére az IFLA is felhívta a figyelmet: link .

A következő, A könyvtári regisztrált és aktív felhasználók arányának alakulása a népességen belül c. diagram megerősíti ez előbbi trendet: 2015 és 2022 között 17,7-ről 13,7-re csökkent az aktív használók aránya. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Mikor éri el a nullát az aktív könyvtárhasználók száma? - Esetleg radikális stratégiaváltás?! link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról