Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


A crowdsourcing mint a használókkal való kapcsolatépítés eszköze a felsőoktatási könyvtárakban

A Baruch College-ban (New York, USA) gyakorlat, hogy az elsőéves hallgatók mellé felsőbb évfolyamon tanulót (peer leader) rendelnek. A felsősök többek között közvetítőként segítik a kapcsolatépítést a könyvtárosok és a gólyák között, és azt, hogy a könyvtárosok megismerjék az elsősök mint célcsoport érdeklődési körét és preferenciáit. A felsősök szeretik a feladatot, az elsősöknek a közösségbe való bevonását. A könyvtárat bemutató túrákat általában az elsőéveseknek (ma az Y-generáció) tartják, ideálisnak tűnt ezekbe a könyvtár számára fontos útmutatások mellett szociális és játékos elemeket is beiktatni. A felsősök bevonásával, az egymástól tanulás (peer-to-peer learning) támogatásával a főiskola William and Anita Newman Könyvtára segített az elsőéveseknek megérteni a könyvtári rendszer működését, és a könyvtárat a diákélet központjává (hub) tenni.
Azért esett az Y-generációra a választás, mert ők megszokták, hogy több feladaton (multitasking) egyszerre több ablakban dolgoznak, a készülékek, a mobilok is a kezükhöz nőttek. Életük során sokféle eszközt használnak, gyakran a tanulópárjuk (peer) ismerteti meg őket ezek használatával a tanulásban. (A crowdsourcing mint a használókkal való kapcsolatépítés eszköze a felsőoktatási könyvtárakban; ref.: Viszocsekné P. É.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról