Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A csehek is webarchiválnak már rég

A cseh nemzeti könyvtár archiválási feladatait a Webarchívum keretében végzi, mely a könyvtár részeként a digitális gyűjtemény webarchiválási osztályához tartozik. Kezdetei a 2000-es évhez köthetők, amikor a nemzeti könyvtár, a morva területi könyvtár és a Masaryk Egyetem Számítástechnikai Intézete közös projektjeként indult, és ma már Európa egyik legrégibb webarchívuma. A cél kezdettől fogva a nemzeti web archiválása, hosszú távú megőrzése és hozzáférhetővé tétele. A webtartalmak a kulturális örökség részévé váltak, így a nemzetek számára nem az a kérdés, hogy miért archiválják, hanem az, hogyan. Problémát jelent a tartalmak dinamikus változása, gyors és kontrollálatlan átalakulása. Az archiválás fontos intézménye az International Internet Preservation Consortium (IIPC) nevű nemzetközi konzorcium, melynek több mint 30 tagja között nemzeti és egyéb könyvtárak mellett egyetemek, nonprofit szervezetek is vannak. 2005 óta a cseh webarchívum is tagja. A konzorcium összefogja tagságát, évente taggyűlést és konferenciát tart, szabványosítja a webarchiválás területeit. Munkájának eredménye hozzájárul a web archiválási eszközeinek fejlesztéséhez, az adatok begyűjtési eszközeinek (Heritrix), hozzáférésük biztosításának (Wayback machine), a gyűjteményes formák jellegzetességeinek kialakításához (Jhove2), a kurátori eszközök biztosításához (NetarchiveSuite). (A cseh webarchívum 2015-ben; ref.: Prókai M.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról