Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A csehek már alkalmazzák az állományra vonatkozó IFLA-normákat - mi mikor követjük az IFLA-t?

A cseh Kulturális Minisztérium 2017-ben települési könyvtáraknak szóló, a könyvtári gyűjtemény alakításával kapcsolatos módszertani útmutatást adott ki.
A könyvtári gyűjtemény mérete nem azonos a minőségével. Összetételében az alapgyűjtemény 60-70%-ot, az aktuális gyűjtemény 30-40%-ot, a cserealap 15%-ot kell, hogy képezzen. Az IFLA irányelvei lakosonként 2-3 könyvben határozzák meg a gyűjtemény nagyságát, de a legkisebb településen is legalább 2500 könyvtári egységet javasolnak. Az alapgyűjtemény körébe tartozik a szisztematikusan épített, világirodalmi, cseh és nemzetiségi műveket magában foglaló szépirodalom, a szakirodalom és a regionális irodalom. Az aktuális gyűjteménybe tartoznak azok a legfrissebb szép- és szakirodalmi művek, melyeket az elmúlt 5 évben szereztek be, törlésükről 5 év múlva dönteni kell. Különleges típus a cserealap köre, amit a regionális beszerzési keretből vásárolnak.
A könyvtári és információszolgáltatások szabványa lakosonként 30-45 cseh koronát javasol évente beszerzésre, 7%-os megújulást írva elő a gyűjteményre. Az ajándékként kapott dokumentumokat csak indokolt esetben lehet befogadni a gyűjteménybe.
A gyűjtemény kihasználtságával kapcsolatos kutatások azt mutatják, hogy a 6 évnél régebbi dokumentumok iránti kereslet jelentősen csökken. Az integrált könyvtári rendszerek követik az állomány használatát, indikátorokat szolgáltatnak a forgási sebességről és a gyűjtemény kihasználtságáról (ez utóbbi optimális mutatója 90%).
A könyvtári állomány revízióját a könyvtári törvénynek megfelelően kell időszakosan végrehajtani. A költséghatékony gazdálkodás miatt elvárt a dinamikus gyűjtemény (arányos gyarapítás és törlés) kialakítása. Végezetül a könyvtári polcokat legfeljebb 75%-os telítettség jellemezheti, a fennmaradó részen a borítók bemutatása érdeklődést kelthet. (Szabvány a jó könyvtári gyűjtemény kialakításáért; ref.: Prókai M.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról