Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A dark webre vittek tartalmakat a hackerek a British Libraryból

Az október 31-i feltörés miatt a British Library teljes honlapja szinte egész novemberre leállt. Ezalatt a hackerek könyvtári adatokat, köztük személyes adatokat bocsátottak ki a dark webre, hogy megpróbálják elárverezni azokat.

A támadásért kiberbűnözők, egy ransomware banda, a Rhysida vállalta a felelősséget. Feltételezik, hogy a Rhysida egy orosz székhelyű csoportosulás. A támadás okozta károk rendkívül aggasztók, a könyvtár attól tart, hogy a bűnözők nem adják fel, és tovább próbálkoznak. A katalógus jelenleg csak minimális funkcióban, olvasható formátumban érhető el.

Ha minden a tervek szerint halad, a könyvtár hamarosan elérhetővé teszi a különleges gyűjteményeket. Ide tartoznak az "archívumok, kéziratok és egyéb egyedi tárgyak", amelyek egyelőre csak a helyszíni látogatók számára voltak kutathatók.

A könyvtárat ért támadások okozta kár a becslések szerint eléri a 7 millió fontot (8,1 millió eurót), ezt az összeget az intézmény tartalékaiból kell finanszírozni. Számos szerző részesül díjazásban a British Library intézményén keresztül, de a könyvtár vezetése megnyugtatta őket, hogy jogdíjaik kifizetése nem marad el a kibertámadás okozta károk miatt.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról