Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A digitális könyvtárak és a Google számára egyaránt használható metaadatok

A metaadatokat már sok éve a digitális információs környezet jelentős összetevőjének tekintik, és sok munkát fordítottak a digitális tartalmak leírására szolgáló komplex szabályrendszerek kidolgozására. A helyzet azonban az, hogy egyre inkább a világháló keresőgépei, különösen a Google, jelentik a digitális források keresésének elsődleges módszerét, és ezek alig használják a metaadatokat. A cikk ismerteti, hogy a digitális könyvtárak hogyan hasznosíthatnák jobban a metaadatokat a Google-felhasználókhoz való adaptálással, miközben a digitális megőrzésre szolgáló katalogizálásnál nem kellene lemondani a már kidolgozott és bevált alapelvekről és szabványokról sem.

Hírforrás: Creating metadata that work for digital libraries and Google / Alan Dawson. In: Library Review 53 (2004) 7 p. 347-350 (Autoref.: Könyvtári Figyelő, 2005/1.)
2005. április 20.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=a_digitalis_konyvtarak_es_a_google_szamara_egyarant_hasznalhato_metaadatok
Régebbi hírforrás(ok): Creating metadata that work for digital libraries and Google / Alan Dawson. In: Library Review 53 (2004) 7 p. 347-350 (Autoref.: Könyvtári Figyelő, 2005/1.)
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról