Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A digitális megjelenésével 5%-ra esett vissza a nyomtatott iránti igény -- ADT az EISZ-ben

Az Arcanum Digitális Tudástár (ADT) ezév januárjától érhető el EISZ-ben. 19-20. századi folyóiratokat tartalmaz, 99,9%-os szövegminőségben (jellemzően max. vesszőhibák). Kétrétegű pdf-fájlok, azaz az eredeti szöveg látható, egyúttal kereshető is. Az adatbázis építése a bölcsészettudományok felől halad a természettudományok felé. Pillanatnyilag 33 folyóirat 6000 kötete (1,6 millió oldal), mely teljes szövegével kereshető, illetve nyomtatható ki; 25 oldal egyszerre. Somfai Örs tapasztalata szerint az adatbázis tudását alig használják ki a kutatók (alig keresnek csonkolva, és hiányzik pl. a távolsági keresés is).
Jelentős munka fekszik abban, hogy digitalizálásra alkalmas teljességű és minőségű anyagokhoz hozzájussanak a készítők (azaz alig van könyvtár hiánytalan sorozattal). A gyűjtésben legnagyobb segítő a SZTE Klebelsberg Könyvtár, mely lapra szedve kínált a cégnek archív folyóiratokat; eddig egymillió oldalt. (Ezeket utána vagy újrakötik, vagy archiválják. Az adományozó könyvtár megkapja a digitális anyagot és a keresőszoftvert belső használatra.)
Nem látszik azonban egyelőre az, hogy hazai könyvtárak az elérhető digitális példányok hatására apasztanák a gyakorlatilag nem használt papírváltozatot. Levéltári tapasztalat, hogy az interneten elérhető digitális források esetén a kérések a korábbi használat 5%-ára estek vissza amellett, hogy az internetes felhasználások száma jóval meghaladja a korábbi szintet. (Somfay Örs Óbudai Egyetemen, az Educatio EISZ-rendezvényén tartott előadása nyomán)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.


interaktiv oktatástechnika portál logo

Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról