Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A digitális nemzedék -- nem kötelező kézírást tanítani

Nem kötelező kézírást tanítani a legtöbb amerikai állami iskolában. Helyette a gyors gépelést oktatják az alsó tagozatosoknak.
A legtöbb amerikai tagállam által elfogadott nemzeti tanterv szerint a kurzív, vagyis kézzel való folyóírás tanítása már nem kötelező. Megtanítják a gyermekeknek az ábécét, ezután pedig a számítógép billentyűzetén való gyors gépelés oktatására összpontosítanak. A kézírás szerelmesei külön, iskola után látogatható klubokba tömörülnek, a diákok ott gyakorolhatják a művészetté nemesült képességet.
Legtöbben nem bánják, hogy nem kell a kézírással bajlódni, hiszen a saját nevük aláírásán kívül alig van olyan élethelyzet, ahol erre szükségük lenne. Az amerikai iskolákban ugyanis a vizsgák számítógépen, online teszt formájában történnek.
Minden iskolásnak biztosítanak számítógépet az órán, otthon is van, így gépen jegyzetelnek, ott készül el a házi feladat is.
A kézi folyóírás azonban több, mint egy kommunikációs forma. Rendkívül fontos szerepet játszik a finom kézmozgások elsajátításában és fejlesztésében. Számos tanulmány bizonyítja, hogy gyakorlásával könnyebben tanulják meg a gyermekek a betűket, a különböző formákat. Segít a kreativitás fejlesztésében, az új ötletek megfogalmazásában, azok szóbeli kifejezésében is. Valószínűleg kihalnak majd az érintőképernyős eszközökön még néha előforduló kézírás-felismerő alkalmazások is.

Régebbi hírforrás(ok): link link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról