Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A dokumentumoknak nem lesz előre meghatározott helye a Dortmundi Egyetemi Könyvtár új épületében

A Dortmundi Egyetemi Könyvtár azt tervezi, hogy leendő új épületében a nyomtatott állományt rugalmasabb és dinamikusabb módon rendezi el, azaz a dokumentumoknak nem lesz előre meghatározott helyük. Az egyes tételek egy helyiségen belüli megtalálását lehetővé tevő legjobb megoldás kiválasztása érdekében a könyvtár megvalósíthatósági tanulmányt rendelt egy logisztikai intézettől (Fraunhofer Institut für Materialfluss und Logistik). Ennek eredményeként a legalkalmasabbnak az az eljárás bizonyult, amely magában foglalja a dokumentumok ellátását RFID-UHF címkékkel és a polcok között barangoló robot alkalmazását, mely sok navigáció és statisztikai módszerek segítségével kísérli meg meghatározni a dokumentumok pontos helyét. Azt találták, hogy egy ilmenaui székhelyű német cég, a MetraLabs már forgalmaz ilyen megoldást, a robot neve Tory.

Összegyűjtöttek néhány fa- és fémpolcot, továbbá 5540 selejtezésre szánt könyvet, és kísérleti könyvtárat állítottak fel az egyetem központi könyvtárának hátsó helyiségében. Meg kívánták válaszolni a kérdést, hogy lehetséges-e a robottal a mozgásban lévő, dinamikus állománynyilvántartás, azaz a "folyékony leltár", és hogy az RFID-UHF címkék helymeghatározása elég pontos-e, hogy annak alapján az olvasó megtalálja a könyvet a polcon. A helymeghatározás pontossága és a teljesség szempontjából egyaránt vizsgálták tehát az adatokat. Arra jutottak, hogy különösen a helymeghatározás tekintetében még sok a javítanivaló. Ahogy a teljesség növekedett, a helymeghatározás pontossága csökkent, és fordítva. Három hónap alatt Tory 500 alkalommal "futott", és összesen 230 kilométert tett meg. A robot helykoordinátáinak pontossága nem érte el a célként kitűzött 20 cm-t, állandóan 50 cm körül maradt.
Az elkövetkező néhány évben a helymeghatározási funkció a jobb hardver és szoftver révén remélhetőleg pontosabb lesz, és az olvasót egyenesen a könyvhöz lehet majd irányítani. Így végül valósággá válhat a "folyékony" könyvtár koncepciója a Dortmundi Egyetemi Könyvtárban. (Újra megvan? Helyszíni jelentés egy RFID-UHF kísérleti projektről az állomány helymeghatározása céljából; autoref. alapján)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról