Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A 'felhő' és a mobil újdonságai a WorldCat háza táján

A Zrínyi Nemzetvédelmi Egyetem Egyetemi Könyvtár Magyar Tudomány Napja ünnepségén neves hazai előadók társaságában Jay Jordan, az OCLC elnöke előadást tartott Technology trends címmel. A 71 országban 75 035 könyvtárral kapcsolatban álló OCLC elnöke a könyvtári fejlesztés lehetőségeit a következő 6 jelenség köré csoportosította:
1. a hallgatók bevonása a fejlesztésekbe -- elsősorban a 'social network' eszközökön, és az OCLC hálózati fejlesztési portáljának igénybe vételével,
2. a fiatal generáció információhasználati szokásainak figyelembe vétele a fejlesztéseknél,
3-4. a digitalizálás, a 'cloud' és 'web-scale management' szolgáltatások,
5. az un. 'linked open data'
6. és a könyvtári keresés technológiájának fejlesztése.
A példaként bemutatott hallgatói fejlesztések mobil telefonon vagy iPhone készülékről elérhetők, az OCLC fejlesztési hálózati portálon továbbfejleszthetők, ahol jelenleg 170 regisztrált tag 70 alkalmazás építésében vesz részt. Az un. tudásmotorok vagy szemantikus keresők és a könyvtári rendszerek együttműködése (Bing, Wolfram Apha, Yebol, Quora, stb.) a Google-hoz szokott felhasználók kiszolgálása érdekében fontos eleme a szolgáltatásoknak. A 'linked open data' fejlesztések nyomán kialakuló globális kooperáció (DBpédia, GeoNames, virtuális authority file és egyéb ID hálózatok, vizualizáció stb.) a szemantikus web irányzat felé haladó könyvtári informatika fontos formális, elméleti és fejlesztési elemeit képezi, a 'felhő' technológia alkalmazása pedig elengedhetetlen a radikálisan növekvő digitális könyvtárak kezeléséhez, így a Hathi Trust digitális könyvtári konzorciumi rendszer esetében is, amely 2012-re 14 millió e-books elérését teszi lehetővé a WorldCat Local katalógus prototípusaként.
A Zrínyi tudománynapi rendezvényén igen színvonalas és érdekes előadást hallottunk Ritter Dávidtól a NIIF fejlesztésekről és Dr. Vonderviszt Lajostól, az OSZK új e-szolgáltatási igazgatójától a nemzeti könyvtár szolgáltatás fejlesztési terveiről, valamint Puskás Norberttől (IQSYS) az egyre gyorsabb, okosabb és innovatív informatikai eszközökről.

Hírforrás: Horváth Zoltánné
2011. november 22.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=a_felho_es_a_mobil_ujdonsagai_a_worldcat_haza_tajan
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról