Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A felnőtteket is vonzza az ország egyetlen, könyvtárban működő népmese pontja, Jászberényben

A népmesepont-hálózat célja, hogy az élőszavas mesemondás élményét terjessze. E pontok közül a jászberényi az egyetlen, amely könyvtárban található. A könyvtár link így főként ezzel kapcsolatos eseményeket, rendezvényeket tart benne. A jellemző célcsoport: elsősorban a jászberényi általános- és középiskolások, de a Hónap meséje programon 0-tól 99-éves korig várják az érdeklődőket.
Az iskolások részére tartott, normál esetben évi mintegy 300 mesefoglalkozás, továbbá havi 2-3 felnőtteknek is szóló előadás száma, a koronavírus miatt 0-ra csökkent. A rendezvényeket a gyermekkönyvtárosok mellett a Hagyományok Háza és a pályázatba bevont mesemondók, Bukovics János és Pintér Zsolt szervezik. A könyvtár a Jászsági Népmese-pontot idén még pályázatból üzemelteti. A jövőben üzemeltetéséhez pályázati forrásokat keresnek, hogy az elért eredményeket, az éves több mint 300 gyermek és felnőtt foglalkozást, a Hagyományok Házával való kiváló együttműködést tovább folytathassák.

A havonta tartott felnőtt programok során az idősebbekhez is közelebb hozzák az élőszavas mesemondás élményét. Néha kifejezetten csak felnőttek részére tartanak pajzán népmese előadásokat. Emellett felelevenítik számukra a régi jász és országos néphagyományokat: pl: redemptio, szüret, lucázás, karácsony, stb.

Az akár 60 főt is befogadó rendezvények kapcsán a szakmai partner, a Hagyományok Háza etalon Mesepontnak tekinti Jászberényben működő Jászsági Népmesepontot. Ennek eredményeként 2020-ban kétszer is ide szervezték a Hencidától Boncidáig... link című, határokon és generációkon átívelő, felnőtteknek szóló népmesemondó versenyt.
A könyvtár a Népmesepont mellett a gyermekkönyvtári részlegét is a gyerekeknek megfelelően festette ki, mely festést a gyermekkönyvtárban dolgozó kolléga készítette...
A népmesepont-hálózat 2018-ban EFOP pályázati forrásból valósult meg. (Kovács Péter)
A fotókat ld.: link .

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról