Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A (fél)periférián és a közepes fejlettség csapdájában a magyar könyvtárak

A centrum-periféria elméletet nem szakmákra, hanem országokra fogalmazta meg Immanuel Wallerstein, de senki nem tiltja meg, hogy elképzeléseit más dimenzióban is értelmezni lehessen. Szakmánkban látjuk, hogy a társadalmi áttörések nem köreinkből indulnak, hanem inkább vonzáskörzetünkből. Pl. az internet, mint információs eszköz. Informatikus könyvtáros szakon 30 évet az is tanultuk, hogy az internet nem a könyvtárosok világa. Ahogyan most is találkozhatunk a mesterséges intelligenciával kapcsolatos lenéző vagy tartózkodó könyvtárosi viszonyulással is. Az információs szektorban tehát vannak jelentős áttörések, melyeket előbb-utóbb a könyvtárosok is használnak. Éppenúgy, mint a (könyvtár)használók. Mely által egyre kevésbé függenek a könyvtártól. Túlontúl nehézkesek vagyunk ahhoz, hogy a folyamatok élére álljunk. Ehelyett valamekkora lemaradással követők vagyunk.

Ahhoz, hogy a könyvtári innováció erőre kapjon, s elkerülje a közepes fejlettség csapdáját (vö.: link ), két dologra van szükség:
- a képzettségi szint emelésére
- a szakmai információmegosztás radikális javítására.

Kérdés persze, hogy a társadalomban uralkodó kedvezőtlen folyamatoktól mennyire függetlenítheti magát a könyvtár. (Ha valaki arra vállalkozik, hogy megreformálja a felsőoktatást, tulajdonképpen azt mondja, hogy ki akarja vonni a társadalom többi részének a működési logikája alól; ld.: link ) Feltehetően a könyvtár is hasonló cipőben jár: semennyire nem vonhatja ki magát a negatív hatások alól. Esetleg könyvtárvezetők húzhatnak valamelyest védőhálót könyvtáruk felé. Amely még inkább kiemeli személyes felelősségüket és vezetői minőségük szintjét.

Mivel az illiberális-neoliberális gazdaságpolitikában a segítő- és támogatószakmák különösen alulértékeltek, gyenge főnök esetén (vö.: Főnöke miatt mond fel a legtöbb munkavállaló link ) a már csak a szakmán kívüli alacsony szintű versenyképesség vagy a személyes elhivatottság tartja a munkatársakat pozíciójukban. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Közepes fejlettség csapdája - könyvtárra is értelmezhető tünet? link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról