Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A felsőoktatási buborék Amerikában (képek)

A látványos infografikával illusztrált oldal az amerikai diákság nagy részének kilátástalan helyzetére hívja fel a figyelmet. A diákhitelek nagyságrendje felülmúlja a hitelkártya-adósságokat 1999 óta 511 százalékos növekedésével. A hitelkártya-adóssággal ellentétben a diákhitel csődöt jelentéssel nem törölhető, élethosszig elkísér. A diákok tartozása átlagosan 24 000 dollár, ami az elmúlt tíz évben ötven százalékos emelkedést jelent. A tandíjak 1982 óta 439 százalékot emelkedtek, a kollégiumi ellátás díja megduplázódott. Az ösztöndíjak csökkennek a magánegyetemeken is, hiányukban a diák kénytelen kölcsönt felvenni. Az oktatás minősége nem javult, épp ellenkezőleg, romlik. Nem minden diploma egyenrangú, bár ugyanannyit fizetnek értük, egyesekkel jobbak a kilátások, másokkal reménytelen az elhelyezkedés. A diákok nincsenek ennek tudatában, és viszonylag értéktelen diplomák megszerzésére vesznek fel óriási hiteleket. A meglévő hitelek birtokában muszáj bármiféle munkát elvállalniuk végzés után. Az egyetemisták 45 százaléka lemorzsolódik, és 2008 óta 85 százalék költözött vissza a szülői házba végzés után.
A szerző szerint hiába fektetnek dollármilliókat az oktatásba, az eredmény szomorú: az oktatás minőségének csökkenése, az USA gazdasági igényeivel nem egyező diplomák, a csökkenő számok az egyetem elvégzésében, a baccaleurátusi diploma hanyatló értéke, az adósságok drasztikus növekedése és egy új bérrabszolga-osztály kialakulása. (ref.: HWJ)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról