Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A felsőoktatási könyvtárosok: létfontosságú az elemzés, de legyenek olcsóbb és egyszerűbb eszközök (olvasóink szavazatára)

Egy EBSCO-kutatás szerint a megkérdezett felsőoktatási könyvtárosok 91 százaléka hisz benne, hogy az elemzések alapján jobban érti a hallgatók, oktatók és kutatók elköteleződését a könyvtáruk iránt. 85% pedig úgy gondolja, hogy a kimutatások a támogatók felé is segítenek bizonyítani a könyvtár értékét. Sőt, 80% szerint az elemzések nélkül nem is lenne érthető a könyvtár közreműködése. 62% pedig úgy gondolja, hogy adatok híján csökkentené a fenntartó a könyvtári szolgáltatásokat. Mellőznék, vagy szükségtelennek nyilvánítanák azokat; a támogatásokat pedig a campus más területén használnák fel.

A legfontosabbnak a könyvtárak az online és e-források használatának megértését tartják az analitika alapján (82%). Ezt követik a tájékoztatásra vonatkozó adatok (65%), a diákok eredményei (54%), a fizikai gyűjtemény használata (43%), a létesítmény kimutatásai (40%), a nyílt hozzáférés és tudományos kommunikáció adatai (28%) vagy az adott tanszék/kar eredményeinek kimutatásai (19%).

A jövőben szeretnék, ha az analitika segítséget nyújtana például a gyűjteményre vonatkozó ajánlásokban vagy a kollaboratív gyűjteményfejlesztésben (67-69%). Érdekesség, hogy a könyvtárosok legkevésbé a mesterséges intelligencia és gépi tanulás eszközeire vágynak (28%).
Többen az analitika alapú működés problémáira is rámutattak. Vannak, akik idő híján vannak az elemzések készítéséhez és böngészéséhez egyaránt (~50%). Esetleg az adatok személytelenségével akad problémájuk. Másoknak pedig nincsenek hozzá elég robusztus eszközeik, mert ezeket drágának, néhányan pedig túl bonyolultnak tartják.
Az ideális elemzőeszköz megfizethető, könnyen megtanulható a használata, és a könyvtár minden típusú adatának, és az adatok közti kapcsolatnak a bemutatását átlátható irányítópultokon (dashboard felületeken) keresztül segíti. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról