Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A fenntarthatóság és a könyvtárvezető szükséges képességei

Önök részt vesznek a New York-i Könyvtárszövetség Fenntarthatósági Kezdeményezésében. Miről szól ez a dolog?
Rebecca T. Miller: A kezdeményezés arra kívánja felkészíteni a könyvtárakat, hogy a figyelem középpontjába állítsák a klímaváltozást, és ezzel példát mutassanak a közösségeiknek. Gyakorlati szempontból a kezdeményezés arra koncentrál, hogy a probléma tudatosodjon, és a könyvtárosoknak, valamint az intézményeknek olyan eszközöket adjon a kezébe, amelyekkel a feladat megoldásán dolgozhatnak - az intézményen belül fenntarthatóságra ügyelő gondolkodással, azon kívül pedig úgy, hogy a fenntartható cselekvéssel példát mutatnak a közösségnek. Ezért hívtuk életre a Sustainability Certification (fenntarthatósági tanúsítvány) programot, amely vezérfonalként szolgál a könyvtáraknak a mindannyiunkat fenyegető környezeti válsággal való bánásmódhoz.
Smith Aldrich: (...) ahhoz, hogy egy könyvtár vezetője sikeres legyen, "a fenntartható könyvtárak három E-jére" kell koncentrálnia: empower, engage, energize (képessé tenni, részvételre bírni, erőt adni). Ez a három ige írja le, hogyan kell végeznie a munkáját a könyvtár vezetőjének, hogy a beosztottjait és a könyvtár használóit inspirálja. Azt vettem észre, hogy a készség a másokkal való találkozásra lenyűgöző energiacserét képes elindítani - ha a munkánk arra irányul, hogy másokat képessé tegyünk, részvételre bírjunk, és erőt adjunk nekik, akkor cserébe ők is ugyanezt teszik a könyvtárért. Tapasztalatom szerint ez a "titkos hozzávaló" sok könyvtárat sikeressé tett azok közül, amelyekkel együtt dolgoztam.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.


interaktiv oktatástechnika portál logo

Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról