Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A filmdarálás kiszolgálásával felpörgethető a DVD-forgalom

A "filmdarálás" kifejezés tévésorozatok és filmek nagy adagban történő fogyasztását jelenti, amikor valaki a szabadidejében film- vagy sorozatmaratont tartva egyben megnézi, "ledarálja" egy sorozat teljes évadát vagy egy filmszéria összes részét. Az olyan streamszolgáltatások esetében, mint a Netflix vagy a Hulu, a "darálás" napjainkban gyakori megtekintési formának számít. Erre a jelenségre, illetve fogyasztói igényre reagálva a Florida állambeli West Palm Beach Mandel Közkönyvtára 2019 nyarán DVD-filmek és DVD-n kiadott sorozatok tematikus összeállításával és dobozokba gyűjtésével filmdarálós csomagokat (binge boxes / binge bundles) hozott létre és helyezett el a kölcsönzőtérben. Az ötletnek hála, egyetlen hónap alatt jelentősen - majdnem négyszeresére - nőtt a DVD-kölcsönzések száma. Ez a forma nemcsak felkelti a látogatók érdeklődését, hanem lehetőséget is ad a könyvtáraknak arra, hogy a már meglévő DVD-ket "új csomagolásban", újszerű módon kínálják a használók számára.
A DVD-gyűjtemény ilyenfajta szolgáltatása a duplumpéldányok kölcsönzésbe való bekapcsolására is lehetőséget teremt. Az Illinois állambeli Quincy Közkönyvtár kifejezetten a - többnyire az olvasói adományokból származó - duplumokból állított össze hasonló csomagokat. Egy évvel ezelőtt gyermekeknek szóló témákkal kezdték a "darálós" csomagok kölcsönzését, de a szolgáltatás népszerűsége okán a programot hamarosan minden életkorra kiterjesztették, és közel százféle tematikus összeállítást alakítottak ki. A további igények kielégítése érdekében már a költségvetés egy részét is a kínálat bővítésére áldozzák.
Ami a könyvtári adminisztrációt illeti, eltérőek a szokások. Nagyobb könyvtárakban előfordul, hogy a csomagok egyetlen bibliográfiai tételként szerepelnek a katalógusban, ami jelentősen egyszerűsíti a kölcsönzési tranzakciót, és nem korlátozza a további kölcsönözhető dokumentumok számát. Kisebb intézményekben, ahol a rekatalogizálás nem érné meg a befektetett munkát, megtarthatók az egyes tételek egyedi rekordjai, ilyenkor táblázatokban érdemes nyomon követni az egy csomagban összetartozó példányokat.
A csomagok összeállítása gyors és egyszerű: nem feltétlenül kell ragaszkodni még a műanyag dobozokhoz sem, elegendő akár egy szalaggal összekötni az egyes DVD-ket, így mindennemű többletkiadás nélkül indítható el a szolgáltatás. (Készen állsz a filmdarálásra? Felszökik a kölcsönzés, ha a könyvtárak DVD-csomagokat állítanak össze a gyűjteményeik számára; ref.: Bódog A.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról