Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A Fortepan - elismerve saját korlátait - be meri vonni a széles közösség tudását

A Kongresszusi Könyvtár sem tud mindent, és ezt nem is tagadja. Ezért is bevonja használóit link a feltárásba. A minőségibb adatbázis mellett melléktermék: a nagyobb használói bizalom. Amire feltehetően a hazai könyvtáraknak is szüksége van. Jó hazai példa a Fortepan eljárása. További példák: link (MG)

A Fortepan rendszeresen arra kéri olvasóit, segítsenek megfejteni az oldalra frissen felkerült fényképek háttértörténetét. Most is így van: fővárosi udvartól retró strandon át titokzatos, pusztában álló üvegépületig lehet beszállni a nyomozásba.
A Fortepanra kerülő fotókat először adományozóik segítségével igyekeznek azonosítani. Ha ez nem vezet sikerre, akkor önkéntesek esnek neki a FortePan megfejtések fórumon - a legkalandosabb nyomozásaikról ebben a korábbi cikkünkben olvashatnak. Végül az ellenőrizhető információk alapján Simon Gyula és Péter Gábor Fortepan-szerkesztők egészítik ki a képek leírásait.
Vannak azonban olyan esetek, amikor még a múlt legjobb ismerői is elakadnak. Éppen ezért vált hagyománnyá, hogy az évforduló körül az olvasókat is bevonják a nyomozásba néhány fejtörővel: íme néhány kép, aminek jó lenne beazonosítani a helyszínét vagy a szereplőit! A megfejtéseket a fortepan@gmail.com e-mail címre várják. Azt kérik, csak olyan tippeket írjanak, amelyeket valamilyen módon alá tudnak támasztani (ismerik a pontos címet, Google Street View-n felismerhető a helyszín, van egy másik fotójuk, ami alapján beazonosítható a kép témája, stb.), és mindig jelöljék meg azt is, hányas számú fotóhoz tartozó megfejtést küldik!
Minden kép leírásában szerepel a fotó azonosító száma, amire kattintva nagy felbontásban letölthetők a Fortepanról, hogy tüzetesebben is megvizsgálhassák a részleteket!

Régebbi hírforrás(ok): Történeteket térképeznek és kötnek össze - (a Kongresszusi Könyvtár stratégiája) link Közös tudás, közös hozzáférés - azaz crowdsourcing a könyvtárban link éve kezdődött a Fortepan története - működik a 2.0 link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról