Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A Fortepan működése - modell a könyvtár helyismereti beszerzéseihez

A Fortepan két alapelvet követ: ingyenesen és szigorú válogatás után adja közre a fotókat. Ingyenesen beszkenneli a hozzá került felvételeket, és ezt át is adja a tulajdonosnak egy adathordozón, de maga dönt arról, mi kerül fel a honlapra. Pontosabban: "rossz fotót nem teszünk közzé" - mondja Tamási. További feltételként a tulajdonosnak hozzá kell járulnia, hogy a képek ingyenesen, nagy felbontásban, letölthető és szabadon felhasználható módon jelennek meg a honlapon. Emiatt bírálatokat is kap a portál, például múzeumoktól, amelyek csak felhasználási díj ellenében, bonyolult adminisztráció után adják ki a náluk őrzött - gyakran csak analóg adatbázisokban kereshető - fotók másolatát. Elzárva ezzel a köztől azt, amit közkinccsé kellene tenniük.
Nem mint műtárgy érdekli Tamási Miklóst, az egyik alapítót a fotográfia. Nem is tartja meg a Fortepan a rá bízott képeket, nincs kapacitása az őrzésükre, hiszen nem múzeum.
A honlap kitalálói eredetileg azt gondolták, a képek önmagukért beszélnek, de hamar elindult egy fórum, ahol lelkes civilek vetették bele magukat a képek meghatározásába. Hamarosan önkéntesekből álló szerkesztőség jött létre, és sok-sok segítő, akik igyekeznek kideríteni legalább a képek készítésének idejét és helyét.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról