Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A gépek jobb cikkeket írnak, mint az emberek

A Tesla elektromos autók és a SpaceX űrkutatási vállalat révén méltán világhírű Elon Musk egy kevésbé ismert projektjében olyan mesterséges neurális hálózatokat fejleszt, amelyek sok milliárd beprogramozott mondat elemzésével maguk is képessé váltak értelmes szövegek megalkotására. A mesterséges értelem már túljutott azon, hogy csak az egymást követő szavak közötti kapcsolatot vizsgálja: a GPT-3 nevű szövegalkotó rendszer egyszerre elemzi az egy mondaton belül lévő összes szót. A kutatók szerint a GPT-3 kiváló eredményeket ért el a szövegfordítások terén, és képes arra, hogy olyan 200-500 szavas, egyszerűbb cikkeket írjon, amelyekről nem lehet könnyen megállapítani, hogy azt nem hús-vér szerzők írták. Közben Musk is tanul, s belátta, hogy veszélyes fegyvert alkotott: a GPT-3 rossz kezekbe kerülve villámsebesen gyártaná az álhíreket, illetve írná a lusta szerzők helyett a különféle egyetemi esszéket. Éppen ezért egyelőre nem tudni, hogy mikor kerül a piacra, s milyen feltételekkel lesz használható.
Arról, hogy mire használható a GPT-3 és mire nem, itt link találtok részleteket.

Hírforrás: HVG Pártolói Hírlevél
2020. június 25.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=a_gepek_jobb_cikkeket_irnak_mint_az_emberek
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról