Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A Google helyett inkább a Microsoft Copilot chatbotját veszem elő

Érdekes jelenség, hogy a Google, amelynek az alapvető generatív modellt, a 2017-es Transformert köszönhetjük, lemaradni látszik. Ilyen eddig soha nem történt, az amerikai cég vagy rögtön megvett valamit, vagy maga fejlesztette ki, mint például a Gmailt, és így lett piacvezető. Pedig lenne dolga, hiszen a mesterséges intelligencia a keresések világát is megváltoztatja. Magamon is észreveszem, hogy sokkal kevesebbet használom a Google-t, helyette inkább a Microsoft Copilot chatbotját veszem elő, mert egyrészt pontosabb válaszokat ad, másrészt bonyolultabb kérdéseket lehet neki feltenni, mégis hamarabb kapok választ. Úgy tűnik, hogy a Google-nál a vállalati kultúra az előrelépés akadálya: a fő bevételi forrásuk a digitális hirdetés, emiatt a cég a jelek szerint elkényelmesedett. Ezzel szemben ott van a ChatGPT-t kifejlesztő, növekvőben lévő OpenAI, ahol persze szintén akadnak problémák - például komoly ellentét feszül az igazgatóság és az erős vezető, Sam Altman között -, de egy nagyon innovatív vállalati kultúra jellemzi. Ez az átrendeződés már csak azért is fontos, mert a jelek szerint a Google követő lett egy olyan területen, amiről sokan azt gondoljuk, hogy meghatározó lesz a következő években.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról