Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A Grimm fivérek elveszett könyveire bukkantak egy lengyel könyvtárban

A poznańi Adam Mickiewicz Egyetem irodalomtudósa és az egyetemi könyvtár link egy munkatársa fél évnyi kutatómunka során összesen 27, eddig elveszettnek hitt műre bukkant a Grimm fivérek magánkönyvtárából. A népmeséket, legendákat és novellákat gyűjtő testvérpár könyvgyűjteményének egy részét a második világháború után elveszettnek nyilvánították.

A lengyel egyetemi könyvtár katalógusában már 2002-ben is megtaláltak hat kötetet, amely a Grimm-gyűjteményből származik (15. századi ősnyomtatványok mellett egy 16. századi kiadást).
Eliza Pieciul-Karmińska és Renata Wilgosiewicz-Skutecka 2023 februárjában nekiállt felkutatni, hogy rejteget-e még hasonló, elveszettként nyilvántartott példányokat az egyetem.

Végül összesen 27 ilyen művel gazdagodott a leletanyag, ráadásul a köteteket sok esetben Jacob és Wilhelm Grimm jegyzeteit is tartalmazzák - a 19. század első felében tevékenykedő berlini testvérpár ugyanis gyakran jegyzetelt az könyvek címlapjára. A frissen megtalált kötetek között szerepel például A kalandos Simplicissimus című, 1669-ban megjelent német pikareszk regény első kiadása is.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról